Спорудження будинку – це тонка робота, яка вимагає скрупульозного підходу і не терпить недбалого ставлення. Тут потрібна неабияка точність, прагматичний розрахунок витрат, зважений підхід до вибору будівельного майданчика, проекту та матеріалів.

«Незважаючи на ніби-то простоту добору деталей каркасного будинку, такий вид будівництва таїть у собі чимало нюансів, врахувати які здатний лише досвідчений будівельник», – розповідає Іван Гордій, архітектор із Чернівців. – До мене часто звертаються люди із проханнями про допомогу у виправленні тих чи інших помилок, допущених ними під час самостійного зведення каркасного будинку або ж недосвідченою бригадою будівельників. Бажаючи заощадити на будівництві або звести все у найкоротші терміни, люди натомість часто витрачають більше коштів, ніж передбачено кошторисом будівництва. І потім на виправлення помилок витрачають місяці, а то й роки дорогоцінного часу. Відмінність любителя від професіонала – це досвід, завдяки якому позбуваються фінансових проблем або уникають їх взагалі», – радить фахівець.

Найпоширеніші помилки самостійного будівництва

Найчастіше люди не приділяють належної уваги неправильній чи повністю відсутній геологічній розвідці майданчика під забудову. Нерідко забудовники зводять дачні будинки на болотистій місцевості, забуваючи про несучу здатність грунту. Своє рішення вони мотивують легкістю конструкції монолітно-каркасного будинку і оминають етап підготовки землі, відразу приступаючи до будівництва.

Інша помилка економія на матеріалах, яка призводить до використання неякісної деревини, приміром, сирих дошок. Така поспішність призведе до вкрай негативних наслідків: будівлю може перекосити, викривиться підлога чи стеля, зіпсуються каркас даху та його кріплення.

Щоб уникнути таких огріхів, необхідно використовувати високоякісну деревину.

Нині для укріплення стін та основи для покрівлі даху використовують стендові сандвіч-панелі довжиною від 0,5 до 14 метрів, шириною 1,23 метра та товщиною від 60 до 200 міліметрів. Утеплювачем у сандвіч-панелях використовують базальтову мінеральну вату, яка відповідає усім нормам пожежної безпеки, стійка до метеофакторів, надійна в експлуатації.

Для покрівлі даху використовуйте сучасний і легкий стальний профнастил, який має нахил понад 10 градусів. При його виготовленні використовується надміцна рулонна сталь провідних металургійних комбінатів України. Профілюючий настил багатофункціональний – ним оздоблюють фундаменти і фасади будинків, його міцна структура послужить надійним парканом чи перекриттям між поверхами. 

Не варто починати будівництво, якщо проект вашого будинку не бачив професійний архітектор, будівельник або проектувальник. Не менш важливим буде правильно складений кошторис, який врахує не тільки витрати під час будівництва, але і додаткові трати, що виникають за можливих фосмажорних обставинах.

Ще однієюпомилкою є зайва економія на теплоізоляції стін. Грамотна гідро- і пароізоляція гарантує довговічність і практичність будинку. Коли гідроізоляція слабка, каркас не захищений від зайвої вологи дерево втягуватиме в себе воду, а метал швидко окислиться. Якщо ви цього не врахуєте, ваш каркас буде недовговічним.

Ми перерахували лише деякі можливі ускладнення під час каркасного будівництва та помилки, яких припускаються найчастіше. Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам зробити правильний вибір, щоби ваш будинок був міцним, теплим і довговічним. Свої поради залишайте в коментарях. 

Павло СТОЛЯР
для «Урядового курєра»