У вересні 2015 року світ електромобілів сколихнула радісна звістка: з’явився перший мільйонний автолюбитель, який купив екологічно чистий автомобіль. Лише у Європі таких автівок понад 100 тисяч. А в Україні, на жаль, електромобільного парку практично нема. Хоча за офіційними даними МВС нині на обліку перебуває всього 346 електромобілів.

Але найближчим часом ситуація може кардинально змінитися. Верховна Рада наприкінці листопада  планує у другому читанні розглянути два законопроекти, які суттєво вплинуть на ринок електромобілів.

Першим законопроектом передбачено тимчасове, до 1 січня 2020 року,  звільнення від оподаткування ПДВ та акцизного податку операцій із ввезення на митну територію України «зелених» автомобілів.

У другому законопроекті пропонується внести суттєві зміни до митного тарифу України та скасувати ввізне мито на транспортні засоби, оснащені електродвигунами.

Нині найпопулярнішим у світі «зеленим» автомобілем є Nissan Leaf. Він з'явився у продажу навесні 2010 року. І якщо Верховна Рада вчасно ухвалить згадані законопроекти, то вже у 2016 році Nissan Leaf  гідно конкуруватиме на українському авторинку.Адже коштуватиме він всього 30  тисяч доларів замість 42, а авто, яке вже було у вжитку - лише 15 тисяч доларів замість 20. Ймовірно, що незабаром на українських дорогах ми побачимо не лише власників електромобілів, а й тих водіїв, які взяли «зелені» автівки в оренду.

Нещодавно компанія Nissan зробила для своїх потенційних покупців шикарний подарунок, презентувавши Leaf другого покоління. На ринку нова модель з’явиться 2016 року.  Технічні параметри вражають. Як повідомляє журналу EPA, новинка від Nissan Leaf  їздитиме 107 миль на одній заряці акумулятора, який виробляє енергію 30 (кВт.год).

Таким чином компанія Nissan хоче привернути увагу автолюбителів до своїх електромобілів. Адже перша модель Leaf на одній зарядці проїжджала 84 милі, а енергія, яку виробляє акумулятор  - 24 (кВт.год). Тобто виробник демонструє впевнений технічний прогрес: збільшується і автопробіг авто і потужність акумулятора.

Nissan пропонує кілька різновидів автомобілів. І у 2016 році випускатиметься перша модель Leaf з параметрами: (84 милі на одній зарядці і акумулятором 24 (кВт.год) з рівнем обробки салону S (нижній рівень комплектації). Для заможніших покупців пропонуються дорожчі автомобілі класу SV чи SL . Усі нові Nissan Leaf  2016-го оснастять синхронним 80 кВт двигуном змінного струму, з потужністю 107 кінських сил і 187 фунт-фут обертального моменту.

Екстер'єр  моделі, яка продаватиметься наступного року, практично ідентична з моделлю 2015. Хоча є деякі кольорові фішки: кована бронза, червоний соус та синя перлина. Nissan пропонує кілька внутрішніх оновлень. Новий графічний інтерфейс на кольоровому 7-дюймовому екрані (5-дюймовий у моделі класу S) і новий «компактний мікрофонний масив», який краще розпізнає "голос" автомобіля, а кожні 12 миль на екрані оновлюватиметься інформація про рівень зарядки.

Ціни на новий Nissan Leaf SV від 35050 $ до 37640, за Leaf SL - 28 060 $ , а ціна на Leaf S залишиться без змін.

Тарас БУГА
для "Урядового кур'єру"