Під час засідання антикризового енергетичного штабу в режимі відеоселектора з сільськими, районними і міськими головами, що відбулося наприкінці минулого року, директор департаменту соцзахисту населення Волинської ОДА Оксана Гобод повідомила, що у краї вже 140 тисячам домогосподарств (із 340 тисяч, що є в області) призначено субсидії на опалення. І приблизно 15 тисяч звернень про допомогу перебувають на розгляді. Щотижня до управлінь соцзахисту звертаються по 5—6 тисяч людей.

— Мінімальні і максимальні розміри призначених допомог коливаються від 100 до 8000 і більше гривень, — зауважила Оксана Гобод. Ті одержувачі субсидій, в родинах яких є пенсіонери та діти, часто вражені розміром допомоги. Для прикладу: торік одна із сімей сплачувала за комуналку 600 гривень, а після оформлення субсидії отримала платіжку лише на 76. Нерідко після отримання держдопомоги заявники сплачують мало не десяту частину того, що мали б насправді, якби не звернулися до держави по допомогу.

Занепокоєне керівництво ОДА ситуацією у Луцькому районі.

— Дивує, що не найбідніший район, на який припадає шоста частина всього спожитого в області газу, розрахувався за блакитне паливо лише на 65%, — каже голова ОДА Володимир Гунчик. — А це найгірший показник серед усіх районів!

Загалом в області за спожитий теплоносій сплачено 364 мільйони гривень, а це 89%. Заборгованість, зокрема й за минулі періоди, становить 102 мільйони гривень. Однак, кажуть газовики, вона поступово зменшується. Цьому сприяють надані абонентам попередження, а в окремих оселях навіть відключення газу. До того ж, триває роз’яснювальна робота щодо житлових субсидій. Набагато краща ситуація з розрахунками за електроенергію. Завдяки виконанню державою своїх зобов’язань перед громадянами щодо відшкодування пільг та субсидій значно покращилися розрахунки підприємств ЖКГ.