Як уточнює прес-служба Держфінінспекції в Херсонській області, через виявлені фінансові порушення було розірвано укладених договорів на загальну суму 3,6 мільйона гривень та скасовано торгів на суму майже 2,26 мільйона.

Держава встановила чимало прозорих вимог і процедур, спрямованих на запобігання корупції. Тож чиновники повинні знати особливості проведення торгів, дотримуватися чинних вимог, щоб оптимально використовувати державні кошти.

Зафіксували фінінспектори й інші порушення. Зокрема, виявили факти недонадходження коштів від паркування автотранспорту за період з 01.01.2011 по 31.01.2016 р. Комунальне підприємство «Сервіс-центр» (уповноважене забезпечувати паркування транспорту, обслуговування паркувальних майданчиків, стоянок транспортних засобів та справляти місцевий збір за автопаркування на території міста Херсон), укладало договори про надання в користування місць для паркування транспортних засобів на підставі рішень сесій Херсонської міської ради. Як встановили фінінспектори, розміри площі під машино-місцями не відповідали площам, визначеним відповідними рішеннями, внаслідок чого місто недоотримало загалом 1,69 мільйона гривень.

А відділ освіти Каховської міської ради та підпорядковані йому навчальні установи й заклади порушили фінансову дисципліну на суму майже 700 тисяч гривень за період із 01.03.2013 по 01.03.2016 р. Із порушеннями витрачали бюджетні кошти на оплату праці осіб, залучених для надання платних послуг, а також на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, спожитих під час організації харчування школярів, які харчувалися за батьківські кошти.

Також встановлено факти зайвої сплати педпрацівникам зарплати за час їхніх відпусток, випадки безпідставного нарахування та сплати окремих сум звільненим працівникам за невикористану відпустку, інші бухгалтерські прорахунки. До того ж  виявлено понаднормове або зайве списання харчів.

Пройшла ревізія і в управлінні Північно-Кримського каналу за період 01.03.2014 по 13.12.2015 р. Встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат, на суму майже 800 тисяч гривень. Незаконно оплачували роботи підрядника з демонтажу повітряної лінії електрозв’язку, з виконання (не підтверджених фактично) підводно-технічних робіт. Безпідставно списували видатки на виконання робіт з підвищеної небезпеки, на пальне для спецтехніки. А ще управління роками використовувало більш ніж один службовий  автомобіль, унаслідок чого на пальне безпідставно витрачено коштів на суму понад 490 тисяч гривень, а також закуповувало товарно-матеріальні цінності (бензопила, висоторізи, кущорізи, повітродувки, пилососи тощо) за цінами, що перевищували ринкові, на суму 148 тисяч гривень.

Проінспектовано й фінансово-господарську діяльність підконтрольних об’єктів лісової галузі південної Херсонщини, зокрема у Великокопанівському, Голопристанському лісомисливських та Каховському лісовому господарствах. Виявлено випадки незаконного вилучення земель лісового фонду. У межах ДП «Голопристанське лісомисливське господарство» встановлено факти зайняття земель лісового фонду сторонніми суб’єктами на площі 45,37 га у зв’язку з передачею їх сільськими радами фізичним і юридичним особам з порушеннями вимог земельного та лісового законодавства. Змінено цільове призначення земель.

За інформацією, отриманою від Головного управління Держгеокадастру в Херсонській області на основі методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ∂рунтового покриву (родючого шару) без спеціального дозволу, Держфінінспекція обрахувала обсяг збитків, завданих лісовому фонду. Вийшло 1,43 мільйона гривень. 

Фінінспектори разом з лісничими і майстрами лісу обстежують лісовий фонд на предмет самовільних рубок дерев сторонніми юридичними та фізичними особами. Виявляють незаконне вирубування сосни, тополі та акації, що теж завдає збитків.  

Матеріали всіх ревізій направлено правоохоронцям для відповідного реагування.

Леонід КАЛИНИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»