Європарламент ухвалив резолюцію про ситуацію зі станом прав людини у Криму, а саме серед корінного населення. «Європарламент рішуче засуджує безпрецедентний рівень порушень прав людини, скоєних проти жителів Криму, особливо проти кримських татар, які відмовляються виконувати правила, нав’язані так званою місцевою владою», — йдеться в тексті резолюції.

Кримські татари згідно з міжнародним законодавством мають право на власні політичні, юридичні, економічні та культурні інституції на півострові, зазначається в тексті. При цьому євродепутати нагадують Російській Федерації, що окупаційна влада відповідальна за безпеку всього населення Криму і має поважати культурні й релігійні права татар та інших національних менших півострова.

Повідомлення про незаконні викрадення, затримання, тортури, ув’язнення кримських татар викликають глибоку стурбованість євродепутатів, і вони обурені, що окупаційна влада півострова зумисне не розслідує цих злочинів. Тож резолюція закликає російську владу припинити політичне переслідування дисидентів і громадських активістів Криму, засуджує факти вивезення їх у Росію та примусового надання їм російського громадянства.

Резолюція закликає Москву й тимчасову владу Криму «надати безперешкодний доступ на півострів міжнародним інституціям і незалежним експертам із ОБСЄ, ООН, Ради Європи, а також неурядовим організаціям і незалежним журналістам». Європарламент підтримує економічні санкції Євросоюзу щодо Криму та політику всього міжнародного співтовариства стосовно невизнання незаконної анексії Криму.

Ініціатива української влади про створення міжнародного переговорного механізму у форматі «Женева плюс» з відновлення українського суверенітету в Криму знайшла підтримку в резолюції. Євродепутати вважають, що Росія повинна «почати переговори з Україною та іншими сторонами про деокупацію Криму».

Погрози Москви розмістити на території Криму ядерну зброю у Європарламенті називають «істотною загрозою регіональній, європейській та глобальній безпеці» і вкотре закликають Росію вивести свої війська з Криму та східної України.

Кримські татари не підтримали так званий референдум щодо приєднання Криму до Росії й надалі протистоять окупаційній владі півострова, саме тому вони найбільше потерпають від переслідувань самопроголошеної кримської влади. Цю думку під час дебатів, які передували голосуванню, висловлювали чимало промовців. Литовський депутат Пятрас Ауштрявічюс заявив, що президент Путін, який як верховний головнокомандувач «зелених чоловічків» і «чемних людей», котрі захоплювали Крим, повною мірою відповідає за вбитих і зниклих безвісти на Кримському півострові, починаючи з березня 2014 року.

Бельгійський депутат Марк Демесмакер назвав кричущими факти утисків кримських татар і сказав, що за останні два роки Крим перетворився на «півострів страху». Він переконаний, що міжнародне співтовариство не має права триматися осторонь цієї ситуації. Підтримати кримських татар, «які протистоять анексії», пропонує і євродепутат від Хорватії Андрей Пленкович. Він закликав Євросоюз не скасовувати санкцій проти російської влади, «аж поки вона не піде з Криму». Він також вважає необхідними переговори у женевському форматі: «Я переконаний, що під час переговорів питання Криму та Донбасу не повинні роз’єднуватися, бо причина цих двох проблем однакова».

Російська влада видала ордер на арешт лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, радянського дисидента, який боровся за право повернення свого народу на рідну землю, — про це сказав чеський депутат Яромир Штетіна. Він нагадав, що Мустафа Джемілєв свого часу засудив радянську окупацію Чехословаччини, і висловив переконання, що нині Європарламент має підтримати кримських татар і значно посилити тиск на окупаційну російську владу.