Цікава постановка, професійне виконання, енергетика безмежного простору на лоні Дніпра подарували столичним глядачам незабутні враження. Фото автора

Знаменний привіт від легендарної Хортиці привезли у столицю запорізькі діячі мистецтв: на Співочому полі в Києві просто неба представили театралізоване ландшафтне дійство за мотивами опери С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

У масштабному мистецькому проекті Запорізької обласної філармонії задіяно понад 150 виконавців, зокрема козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», академічний симфонічний оркестр, вихованців школи Всеукраїнської федерації «Спас».

Опера «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського оповідає про козаків, які після розгону Запорозької Січі 1775 року вирушили за Дунай, де й побудували нову Січ. Але туга за Батьківщиною крає їхні серця, вони всією душею прагнуть скоріше повернутися на рідну землю й відродити колишню козацьку славу.

— Ми прагнули показати зв’язок історичних подій із сьогоднішнім днем. Лейтмотив опери нині вельми актуальний. У 1775 році цариця Катерина розігнала козацьку Січ, а нині «цар Путін» прагне знищити Україну, — коментує постановку головний режисер Анатолій Галімон. — До того ж він вдається не тільки до силових методів, а й до пропаганди. Протистояти цьому шквалу ми прагнемо творчими методами — нашою постановкою. Сьогодні слово в устах наших діячів мистецтв стає реальною зброєю.

Справді, вистава зібрала на Співочому полі справжній аншлаг, а коли  артисти виконували «Молитву за Україну», всі глядачі встали і підспівували хору. Неповторність проекту полягає в поєднанні музичного матеріалу опери із сучасними вимогами до видовищних постановок і оригінальними технічними рішеннями.

— У канву класичної опери ми ввели додаткові сюжетні сцени — традиційні для нашого Запорізького краю козацьке віче на Хортиці і народний весільний обряд, — розповіла художній керівник козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» Лілія Грінь.

Цікава постановка, професійне виконання, чудові ландшафтні декорації,  енергетика безмежного простору на лоні Дніпра подарували киянам і гостям столиці незабутні враження, занурили в атмосферу козацької доби. Керівник проекту — генеральний директор Запорізької обласної державної філармонії заслужений працівник культури України Ірина Конарєва розповіла, що прем’єра постановки пройшла в Запоріжжі торік.

— Представляти край у столиці — для нас велика честь, — сказала вона. — За найскромнішими підрахунками, на виставу  зібралися понад 2 тисячі глядачів.

Захід відбувся за підтримки Міністерства культури та Київської державної адміністрації.

—  Ми вкотре переконалися, наскільки щедра на таланти наша українська земля. У мистецтві й культурі немає периферії, — зазначив заступник міністра культури  Ростислав Карандєєв.

А  голова Запорізької облдержадміністрації Григорій Самардак так прокоментував цю подію: «Запоріжжя — не тільки військовий форпост нашої держави, це центр культурного життя, культурне серце країни. Вистава «Запорожець за Дунаєм», яку ми привезли до Києва, —  наш подарунок всій Україні». Цього дня в Києві проходили понад 180 культурних заходів, але фурору, який викликали запорізькі артисти, вони не затьмарили.