Організатори фестивалю — Софійська академія телебачення, кіно та Інтернет-комунікацій і Болгарська академія наук і мистецтв зауважили, що мультфільм унікальний: авторське музичне оформлення, сценарій, написаний за документальними матеріалами та спогадами очевидців, і найголовніше — анімація, яку створювали учні школи мультиплікації «Фантазери» та студенти кафедри художньо-комп’ютерної графіки Луганської державної академії культури і мистецтв.

Як стверджують фахівці, «Наші» — перший повнометражний художньо- анімаційний фільм, створений в Україні останніми роками, і зробили його десять юних аніматорів. Наймолодшому учаснику проекту Іванку Шабанову на момент прем’єри торік було всього 11 років. Він зіграв онука ветерана війни в дуеті з народним артистом України Дмитром Вітченком. Діти вивчали архівні матеріали, брали інтерв’ю в очевидців тих подій. 52-хвилинний фільм розповідає про життя і смерть, мрії та подвиг юних героїв-підпільників із краснодонської організації «Молода гвардія».

У Софійському міжнародному фестивалі брали участь понад 300 учасників із Болгарії, Росії, Молдови, США, Німеччини, Франції, Китаю, Македонії, Чорногорії, Сербії, Угорщини, Австралії, Південної Африки та Казахстану. Журі очолював письменник, сценарист, кінорежисер, член Спілки кінематографістів та Гільдії кінорежисерів Росії, член Гільдії драматургів Австралії Соломон Шульман.

Тепер головна нагорода кінофестивалю «Болгарська троянда» посяде почесне місце в колекції нагород за творчі досягнення луганського вишу.