«Бурдон фольк-бенд» отримав престижну європейську музичну премію «Залізний Еферштайнер» на фестивалі «FolkHerbst» в Німеччині. Український гурт  вперше за всю історію конкурсу набрав 6,8 балів з можливих семи.

Фестиваль проходить в місті Плауен з 1991 року. До участі в ньому запрошуються найцікавіші європейські гурти, що працюють у жанрі фольк та world music. З поміж багатьох заявок офіційне журі відбирає вісім гуртів, які змагаються за отримання премії єдиної і найбільш вагомої музичної нагороди в жанрі folk та world music в Німеччині, повідомляє інтернет-ресурс «Твоє місто».

Львівські музики знаходять натхнення у творчості унікальних етносів. Фото з сайту vk.com

«Бурдон фольк-бенд»  створений 2002 року у Львові. Репертуар гурту побудований на традиційних українських мелодіях, ритуальних піснях, давніх баладах та танцях. Багато пісень взято з локальної традиції унікальних етнічних груп, котрі живуть на теренах карпатського регіону: лемки, бойки та гуцули. Джерела його iнспiрацiй знаходяться на теренах мало не цiлої Європи — вiд Скандинавiї до Балканiв. Зі всім цим багатокультурним міксом гурт творить своє власне унікальне звучання за  допомогою скрипок, бузукі, ліри колісної, морахарпи, дримби, мандоліни, контрабаса та перкусії.

Музиканти домагаються сучасного свіжого трактування традиційної музики, не претендуючи на автентичну відповідність матеріалу. Термін бурдон означає постійний звуковий тон на фоні мелодії, частіше в музиці давній фольковій або в будові народних інструментів таких як дуда, колісна ліра чи  дримба.

До складу гурту входять  Олена Єременко — скрипка, спів, морахарпа, мандоліна, скрипка тромбкова,  Оксана Пашина-Гринько — спiв, акордеон, фуяра,  Дана Бончук — спiв, гардон,  Рост Татомир — бузукi, спiв, саз, слайд-гітара,  Любомир Іщук — бубон, думбек, діджеріду, дримба, ліра колісна,  Михайло Качалов — фiдель,  Iван Огар — контрабас.  

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»