БРИФІНГ. Мінекономрозвитку і Держспоживінспекція посилюють нагляд за якістю продукції, що реалізовується на вітчизняному ринку. Прискіпливіше стежити за якістю продукції та дотриманням прав споживачів змусили масові порушення в цій сфері. Такою інформацією поділився з журналістами на брифінгу перед прямою урядовою телефонною лінією заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — керівник апарату Володимир Павленко.

З майже трьох тисяч перевірених наприкінці минулого року суб’єктів господарювання порушення виявлено у 84%. Принциповим тут є забезпечення перевірки не суб’єктів господарювання, а безпечності продукції на ринку.

Цьогоріч на виконання закону, який врегульовує державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції, буде створено інформаційну систему ринкового нагляду. Вона працюватиме в формі автоматизованого електронного обміну інформацією між органами державного ринкового нагляду, митними органами щодо продукції, яка не відповідає вимогам або становить серйозний ризик для людей.

Для громадськості буде створено систему оперативного безкоштовного сповіщення про продукцію, яка може загрожувати життю і здоров’ю людини. Вона міститиме відомості про ідентифікацію товарів — фотографії в ракурсах, повний опис ризику, результат експертизи зразків тощо.

З легкої руки свого керівника Андрія Клюєва Мінекономрозвитку одним із перших серед центральних органів влади повірило в молодих спеціалістів. Торік до штату зараховано чималу кількість — близько 25 — випускників вищих навчальних закладів. Таку практику відомство продовжуватиме й цього року.

До жодного з нових співробітників немає питань щодо професійних якостей. Більшість із них навіть переведено на черговий щабель державної служби — від провідного до головного спеціаліста. Нині керівники структурних підрозділів вже подали свої пропозиції щодо кількості і професійного спрямування спеціалістів, яких на сьогодні відомству бракує.

За словами Володимира Павленка, на основі цих пропозицій визначено провідні ВНЗ, які готують фахівців з економічної і зовнішньоекономічної діяльності. Вже надіслано листи-запити з проханням надати відомству кандидатури, які буде розглянуто для прийняття на роботу і оновлення кадрового потенціалу міністерства.