Адміністрація Президента відчинила двері для Прем’єр-міністра Великого Герцогства Люксембург Ксав’є Беттеля. Він уперше прибув до України з офіційним візитом. Зустріч глави нашої держави з поважним гостем нагадувала обмін думками. Підписання документів, у яких пропишуть важливі рішення, Президент Петро Порошенко переніс на наступний раз.

Петро Порошенко подякував Ксав’є Беттелю за активну роль і підтримку євроінтеграції України, за чітку проукраїнську позицію в питанні захисту незалежності й територіальної цілісності нашої держави, за підтримку Люксембургом України під час сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй та голосування за надання Україні статусу непостійного члена Ради Безпеки ООН.

Прем’єр-міністр Люксембургу подякував Президенту за можливість відвідати Україну та обговорити питання двосторонніх відносин і взаємодії в євроінтеграційному процесі України. Він сказав, що Люксембург та ЄС одноголосно виступають за євроінтеграційні прагнення нашої держави, відзначають прогрес у мирному врегулюванні ситуації на Донбасі. «Він розвивається у правильному напрямі, хоча процес доволі крихкий і ще зарано говорити про значний прогрес, — зауважив високопосадовець. — Люксембург та Європейський Союз чітко стоять на позиції підтримки незалежності й територіальної цілісності України та необхідності безумовного дотримання міжнародного права й санкцій до тих, хто його порушує».

Вже під час зустрічі з представниками засобів масової інформації Петро Порошенко повідомив, що незабаром Україна та Люксембург підпишуть конвенцію про уникнення подвійного оподаткування. В цьому питанні країнам таки вдалося досягти компромісу. «З технічних причин ми не встигли підготувати підписання документа до візиту. Домовилися, що підпишемо його найближчим часом», — наголосив глава держави.

Президент відповів на запитання журналістів щодо суддів Конституційного суду, які підпадають під люстрацію. Ті, хто коїв злочини за попередньої влади, мусять відповідати за це, а ті, хто підпадає під дію закону про люстрацію, мають виконати всі вимоги законодавства. «Щодо суду і оновлення суддівської гілки влади — це питання інше, і я рішуче наголошую на тому, що країна потребує швидкого й ефективного оновлення суддівської гілки влади», — додав Петро Порошенко.

У цьому контексті глава держави нагадав про розробку проекту змін до Конституції України в частині судової реформи. Незабаром українська сторона отримає висновок Венеціанської комісії щодо відповідності запропонованої конституційної реформи України вимогам і критеріям Ради Європи. Потім буде всенародне обговорення питання, і Президент внесе відповідні зміни до проекту Конституції на розгляд Верховної Ради. «Складовою частиною цієї судової реформи має бути оновлення суддівського корпусу», — резюмував Петро Порошенко.

А Прем’єр-міністр Великого Герцогства Люксембург Ксав’є Беттель запевнив учасників прес-конференції, що в разі невиконання РФ мінських угод Євросоюз запроваджуватиме нові санкції. «Якщо мінські угоди не виконають, будуть нові санкції. Якщо домовленості виконають — говоритимемо про інші справи», — дипломатично зазначив він.

Ідеться про потребу виконати всі пункти мінських угод у повному обсязі. Якщо Росія лише відводитиме війська, то санкції з неї ніхто в Європі не зніматиме. «Санкції — це результат розгляду ситуації, — означив позицію Люксембургу та ЄС високопосадовець. — У разі виконання мінських угод ЄС відповідно й реагуватиме. Проте на сьогодні ситуація з дотриманням перемир’я дуже крихка, і поки що складно сказати, яким буде наше рішення 31 грудня, але 28 країн ЄС бачать ситуацію однаково».

А в Будинку уряду Ксав’є Беттель дав зрозуміти своєму українському колезі Арсенієві Яценюку, що Люксембург — невелика країна, яка завжди була спроможна будувати мости між іншими державами.