Дослідники з Імперського і Університетського коледжів Лондона розробили новий спосіб доставки куркумина, що, як вважають вчені, допоможе ефективніше діагностувати і лікувати глаукому на ранній стадії.

Куркума | Фото: medicalxpress.com / Pixabay
 

Пігмент, що міститься в куркумі захищає нервові клітини сітківки ока від пошкоджень. Про це повідомляє "Урядовий кур'єр" з посиланням на портал Medical Xpress.

Перші дослідники вважали, що доставити куркумін можна лише пероральним шляхом, але цей спосіб не міг бути ефективним, оскільки компонент погано розчиняється в крові.

Для того щоб отримати потрібну дозу речовини, людині довелося б приймати до 24 таблеток на добу, що може спричинити проблеми з травленням.

Цю проблему вчені вирішили, розробивши спеціальний «нанокур’єр», в якому куркумін міститься всередині поверхнево-активної речовини, безпечної для здоров'я і використовується в очних краплях.

Фахівці стверджують, що новий метод доставки збільшує прохідність куркумина в 400 тисяч разів і дозволяє ефективно локалізувати речовину в очних тканинах та знижує швидкість деградації сітківки. 

Глаукомою називається група очних захворювань, що характеризуються підвищенням внутрішньоочного тиску. У хворого можуть розвинутися різні дефекти зору аж до сліпоти.