ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОГНОЗ. Цього року світова економіка зростатиме повільніше, ніж хотілося б. Міжнародний валютний фонд понизив прогноз зростання глобального ВВП – вже вп’яте від минулого року. Експерти МВФ виправдовуються уповільненням динамічних економік і рецесією в Європі, що затягнулася.

Тож, згідно з останнім прогнозом, економіка Японії зросте на 2% цього року,економіка США – на 1,7%, а економіка єврозони не зросте взагалі. Навпаки: валютний союз втратить 0,6%. Загалом світовий ВВП додасть 3,1%.

Головний економіст МВФ Олів’є Бланшар пояснив: «Щодо Європи, то ми і надалі прогнозуємо єврозоні скорочення 2013 року. І причини не лише в слабкому зростанні Іспанії та Італії, але й в провідних країнах. На нашу думку, економіка вийде на зростання в 2014 році, але темпи будуть низькими».

МВФ закликає єврозону не зволікати з банківським союзом і об’єднати зусилля заради впровадження реформ. Зокрема, валютному союзу радять звернути увагу на ринок праці: створюючи нові робочі місця уряди можуть добитися і збільшення попиту. Німеччині радять залучати більше інвестицій.

Водночас, центробанки – вважають в МВФ – мають стимулювати економіки допоки відновлення не просто розпочнеться, а укріпиться і стабілізується. 

Copyright © 2013 euronews