РЕПРОДУКТИВНЕ ЗДОРОВ’Я. Згідно з дослідженнями ВООЗ, заходи з планування сім’ї сприяють зниженню рівня небажаної вагітності на 71%. В Україні рівень материнської смертності вчетверо вищий, ніж у країнах Євросоюзу, а загибель унаслідок аборту – в півтора раза. Про це заявила координатор з питань політики на національному та обласному рівнях програми USAID «Здоров’я жінок України» Наталія Злагода під час засідання координаційного комітету з питань репродуктивного здоров’я в Луганську. Щоправда, завдяки об’єднанню зусиль державної програми «Репродуктивне здоров’я нації» та програми USAID «Здоров’я жінок України» ця статистика поступово поліпшується. На рівні області позитивним змінам сприяє робота в рамках угоди із представниками облдержадміністрації: вже рік, як проводять тренінги для сімейних лікарів та інших медичних працівників, просвітницькі заходи для населення, а сучасні методи контрацепції стають більш доступними.

Позитивні моменти співпраці підтвердила й представник департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Тиць. За її словами, на Луганщині знизилася кількість патологічних вагітностей, рівень підліткових вагітностей, абортів, а також інфекцій, що поширюються статевим шляхом. Але основні здобутки, за словами Тетяни Тиць, досягнуто завдяки обласній комплексній програмі «Репродуктивне здоров’я населення», яка працює в області шостий рік. Зокрема вдалося досягти зниження смертності малюків на 40% та перинатальної — на третину. Вперше в області народилося на 756 дітей більше, а втратили на 23 немовлят менше, ніж у попередній період. При цьому не було жодного випадку материнської смертності.

Найбільша радість — бажана дитина! Фото з сайту sva-mama.ru

На різні заходи в рамках цієї програми вже виділено з державного, обласного та місцевих бюджетів 3 мільйони 460 тисяч 370 гривень. Подальші перспективи поліпшення медичного обслуговування жінок і дітей та стану здоров’я населення області в цілому медики Луганщини пов’язують із перспективою введення в експлуатацію обласного перинатального центру, яке заплановане на червень цього року.