Міжнародна космічна станція святкує рівно 15 років з початку роботи першої довготривалої експедиції. Ця орбітальна «зірка» — спільний міжнародний проект 15 країн. Вона обертається на відстані всього лише 400 км від поверхні Землі та керується з двох центрів: російського та американського.

«Раніше я думав, що варто було якось назвати станцію, але не було жодного імені, на яке б погодилися всі міжнародні партнери. Зараз це просто Міжнародна космічна станція і як на мене – це чудова назва», – розповідає командир МКС, астронавт NASA Скот Келлі.

На орбіті постійно перебуває шість осіб. Сьогоднішня команда – це росіяни Олег Кононенко, Сергій Волков та Михайло Корнієнко, американці Скотт Келлі та Челл Ліндгрен, а також японець Кімія Юи.

За весь час там пропрацювало 223 людини та дійснено 189 виходів у відкритий космос. 28 жовтня американець Скотт Келлі виходив у відкритий космос більш як на 7 годин. 6 листопада він повторить вихід та стане першим американським астронавтом, котрий пробув на орбіті довше всіх у рамках однієї експедиції.

Також станцію відвідали 7 космічних туристів.

На цьому полігоні для експериментів проводять біологічні досліди, відпрацьовують системи тривалого перебування і життя в космосі, а також вивчають мікрогравітацію, атмосферу та поверхню Землі.

Крім того, тут саме тут вперше протестували технології, без яких ми не уявляємо наше життя сьогодні — тефлон, фільтри для води, нові вакцини та медичні препарати.

Це найбільша інженерна конструкція на орбіті – її оточують 14 модулів цільового призначення. Загальна вага об’єкту — 411 тонн, об’єм житлового приміщення 1000 кубічних метрів. Станція зробила майже 100 тисяч обертів навколо Землі та подолала понад 4 мільярди кілометрів.

МКС працюватиме на орбіті ще 10 років.

EURONEWS