ПЕК. Зустріч із представниками американської компанії «ЕксонМобіл» провів перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. Сторони обговорили співпрацю між Україною та «ЕксонМобіл» в енергетичній сфері, зокрема підготовку до підписання угоди про розподіл продукції на ділянці Скіфська (шельф Чорного моря).  Українська сторона підкреслила, що збільшення власного видобутку вуглеводнів — одне із пріоритетних завдань нашої держави. Сергій Арбузов зазначив, що Україна готова надавати всіляке сприяння серйозним інвесторам, які погодяться створювати нові робочі місця, сприяти розвитку економіки та інвестиційної привабливості нашої держави.

Зі свого боку представники «ЕксонМобіл» заявили, що компанія високо оцінює потенціал розробки вуглеводнів у Чорному морі й готова застосовувати передову міжнародну практику у своїй діяльності в Україні.

Прес-служба першого віце-прем’єра нагадує, що в серпні 2012 року консорціум компаній на чолі з «ЕксонМобіл» було обрано переможцем конкурсу з розробки глибоководного блоку Скіфської. Інші члени консорціуму — «Шелл», «ОМВ Петром» і НАК «Надра України».

Із делегацією цієї американської компанії зустрівся й міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Він  зазначив, що уряд уперше дозволив отримувати спеціальні дозволи на користування надрами зокрема перспективних родовищ, міжнародним компаніям. Це стало імпульсом до розвитку інвестиційного клімату й початком великих інвестицій провідних іноземних компаній в енергетичний сектор.

«Підписання угоди щодо видобутку вуглеводневої сировини з цією компанією дає надію Україні повністю забезпечувати себе енергетичними ресурсами. А, за оптимістичним сценарієм, це повністю вирішить питання дефіциту, який зараз є в нашій державі, і дасть змогу навіть вийти на профіцит. Реалізація угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки Скіфська, пріоритетна для нашої держави», — заявив Едуард Ставицький.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»