ФУТБОЛ. Нарешті Неймар гратиме в Європі. Людина, що вважається найкращим бразилійським футболістом нового покоління, є предметом найгучнішого трансферу, хоча сезон переходів із клубу до клубу щойно розпочався.

Підпис колишнім гравцем Сантоса контракту з Барселоною покладе край війні за нього між каталонськими велетнями та мадридським Реалом. Неймар вибрав Барсу, бо хоче грати разом із Ліонелем Мессі. 21-річного нападника презентуватимуть у понеділок, але фанам доведеться почекати до серпня, поки вони побачать його у дії. Тепер завданням Неймара є допомогти Бразилії виграти Кубок Конфедерацій у себе вдома за рік до чемпіонату світу.

Євроньюз відправився до Сантоса, де колись грав Пеле. Пеле тримав Кубок світу тричі, і вболівальники хотіли б, аби Неймар теж підняв його наступного року:

«Бразилія здобуде перемогу, бо Неймар – великий гравець, а Seleção вдома не програє».

Ромаріо виграв чемпіонат світу 1994 року:

«Те, що відрізняє великого гравця від інших, – це перемога на чемпіонаті світу. І у тому, чого ми очікуємо від Бразилії, нам напевно допоможе Неймар».

Тож увесь тиск – на 11 номер Бразилії. Незалежно від того, хто ще буде у команді, Неймару ґарантовано місце у старті. 2012 року він забив за збірну 9 голів в 11 матчах. Одначе по тому, як тренером став Феліпе Сколарі, рівень виступів Неймара впав. Та рівень очікувань залишається таким самим.

Неймар:

«Час Бразилії надійде. Маємо нового тренера, що створює нову систему гри. Тож я певен, що нам усе вдасться».

Євроньюз:

«А тебе не лякає, що Бразилія може програти чемпіонат світу, а ти розчаруватися у своїй грі? Бразилію ж можуть вибити з турніру…»

Неймар:

«Ні-ні. Чемпіонат світу існує, щоб виграти або програти. Нічиєї бути не може. Нам потрібна лише перемога. А щодо великого конкурента на чемпіонаті? Думаю, це буде Аргентина».

Євроньюз:

«Тож ми побачимо Мессі проти Неймара у фіналі на Маракані?»

Неймар:

«Якщо Богові завгодно».

Євроньюз:

«Це твоя велика мрія?»

Неймар:

«Так, звичайно, зіграти у фіналі проти Аргентини на чемпіонаті світу – моя найбільша мрія».

З переходом до Барселони всі спостерігатимуть за Неймаром у Лізі чемпіонів. Наразі коли Неймар грав за Бразилію проти провідних європейських збірних, гравець розчаровував. Його маґічна техніка, що він її демонстрував у Бразилії, кудись зникала.

Неймар:

«Коли граю у Європі, то роблю точно те, що й у Бразилії, граючи за Сантос. Та не завжди можна здійснити чудовий дриблінґ та забити. За гру за Сантос я намагаюся пройти індивідуально 15 разів, але вдається лише 5. Ті, що мене критикують, не бачать мене весь сезон, а лише 1-2 гри. Для мене нема різниці, грати у Бразилії чи Європі. Футбол – це футбол, якщо вдосконалювати свою техніку, можна добре грати в Європі. Різниці не бачу».

В останні кілька років Сантос одержував численні пропозиції щодо Неймара від найбільших європейських клубів. Але команді вдалося його утримати, завдяки новонабутій міці бразилійської економіки. Торік вартість клубу зросла на неймовірні 70%. Вартість іншого провідного клубу – Корінтіанса зросла на 34%. Цьому сприяло поліпшення умов телевізійних прав для клубів та прибуття до галузі нових інвесторів. Тепер Бразилія вже не лише експортер футбольних талантів, але й імпортер.

Ромаріо:

«Це явище легко пояснити: приватні компанії інвестують у футбол, бо ми організуємо наступний чемпіонат світу. Гравці Seleção привабливі для цих компаній, тож і клуби стали більш привабливими. Тепер компанії спонсорують бразилійський футбол, щоб через футболістів і клуби дізналися про них. Тож це – природно. Сподіваюся, це триватиме далі, і до нашого чемпіонату прибуватиме більше відомих гравців. Проте думаю, що після чемпіонату світу це зміниться».

Чи їхатимуть до Бразилії футбольні зірки у майбутньому, ми побачимо, але найбільший бразилійський талант наразі їде у протилежному напрямку: до Європи. 

Copyright © 2013 euronews