Кам’яну синагогу у селі Вільхівці в Тячівському районі на Закарпатті збудовано ще в 1705 році. Її справедливо вважають однією з найстаріших в Україні. Як свідчать історичні дані, на початку ХХ століття вона слугувала молитовним будинком вижницьким хасидам. Після трагічних подій Голокосту в 1944-му тут влаштували млин.

Протягом наступних десятиліть споруда зазнала значних руйнувань, тож тепер лише склепіння, оздоблені вишуканим ліпленням і фресками, подекуди оригінальні розписи стін нагадують про її колишню красу. Дах протікає.

Кам’яна синагога у селі Вільхівці на Тячівщині. Фото з сайту tyachiv.com.ua

Імовірно, доля вільховецької синагоги повторила б долю багатьох на Закарпатті, назавжди втрачених, якби на неї не звернули увагу представники єврейських громад із різних країн — учасники наукової конференції в Україні. Улітку цього року в цій будівлі вони провели релігійні читання, нагадавши, яким було її первісне призначення і що вона цінна історична пам’ятка.

Після того у Вільховецькій об’єднаній територіальній громаді глибше зрозуміли значення цієї споруди і для історії села, і для єврейства загалом. Тож вирішили рятувати її від остаточного руйнування.

Тепер відновлюють відомості про синагогу та її колишніх вірян, родини, звичаї й традиції єврейської громади Вільхівців. Адже в довоєнний час представником цієї національності тут був майже кожен п’ятий житель.

На порядку денному — фінансування ремонту синагоги, в якому покладаються й на допомогу закордонних організацій, і на прочан з Ізраїлю. У селі впевнені: історичну споруду, яка стала свідком його історії протягом 300 років, вдасться зберегти.