БУМЕРАНГ

Стрічка про появу ісламу та пророка Мухаммеда — низькопробний продукт, який може коштувати авторам життя

Килимами ручної роботи довелося вистеляти студію, аби зняти тридцятисекундний рекламний ролик для пакистанського телебачення, в якому президент США Барак Обама і держсекретар Хілларі Клінтон засуджують знятий у їхній країні  антиісламський  фільм «Невинність мусульман». У ретрансльованих  заявах наголошують на позиції, сформульованій владою США на самому початку кризи: огидний» фільм не був створений на замовлення американського уряду і для актів насильства немає жодних виправдань.

Як відомо, викладені в Інтернет фрагменти фільму, продубльовані арабською мовою, викликали протести в ісламському світі. У деяких країнах демонстрації вилилися в масовий безлад  і насильство. У свою чергу виконавці головних ролей заявили, що їх ввели в оману під час зйомок, і всі образливі тексти додані у фільм під час дубляжу. При перегляді англійської версії відео й справді складається враження, що ці фрази були вмонтовані й актори жодного разу не з’являються на екрані, вимовляючи ім’я «Мухаммед».

Днями з особистою ініціативою виступив  міністр залізничного сполучення Пакистану Гулам Ахмед Билур, який запропонував 100 тис. дол. за вбивство автора антиісламського фільму. Водночас суперечлива інформація про авторів скандального фільму обростає дедалі цікавішими подробицями.

Один із них —  єгипетський копт Накула Басселей Накула, який проживає в Лос-Анджелесі. Особистість його встановлена, хоча сам він, як і раніше, заперечує причетність до фільму «Невинність мусульман», зазначає сайт russian.rfi.fr, і заявив, що знає справжнього творця відео — Сема Басіле. Завдяки геолокалізації мобільного телефону вдалося з’ясувати, що номер, який нібито належав Сему Басіле, був насправді прив’язаний до адреси Накула.

Перша реакція  — атака віруючих на американські диппредставництва в арабських країнах.
Фото з сайту photo-day.ru

Наразі в американській пресі цікавляться: існує повна 2-годинна версія фільму чи був зроблений тільки 14-хвилинний відеоролик, який розміщений на YouTube?

Водночас у Росії можуть заблокувати доступ до сервісу  через зазначений скандальний фільм. Як повідомив міністр зв’язку й масових комунікацій Росії Микола Нікіфоров, 1 листопада набувають чинності поправки до Закону «Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їхньому здоров’ю та розвитку». Відтак, якщо стрічку визнають екстремістською, а Google, якій належить YouTube, не заблокує доступ до трейлера фільму, росіяни не зможуть користуватися цим сервісом.