СПІВПРАЦЯ. Територіальні громади Буковини з допомогою ЄС ремонтують дитячі садочки і школи.

Торік Буковина посіла перше місце в Україні за індексом людського розвитку — основним інтегральним показником привабливості території для життя. Виводячи цей показник, Національна академія наук України та Державна служба статистики оцінювали рівень розвитку регіону, його ринків праці, освіти, матеріальний добробут жителів, стан екології та охорони здоров’я.

— Успіху досягнуто завдяки тісній та конструктивній співпраці влади і громади, — пояснює перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Георгій Галиць. — Вагому роль відіграла й активна участь територіальних громад краю у проекті Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Його основна мета — сприяти сталому соціально-економічному поступу на місцевому рівні шляхом підтримки громадських ініціатив. Він надає можливість містам і селам успішно розв’язувати свої проблеми, залучаючи грантові кошти, вирішувати найнагальніші питання. Бо хто, як не самі ж мешканці, здатні найкраще навести лад у власному домі? Безумовно, крайова влада всіляко сприяє ініціативам громад, стимулюючи їх до участі в таких проектах, а також співфінансує їх.

Нині на Буковині в рамках другої фази проекту ЄС/ПРООН реалізуються 24 мікропроекти: з енергозбереження в загальноосвітніх школах, ремонту фельдшерсько-акушерських пунктів, поліпшення водопостачання. Визначено і нові напрямки: заходи з енергоефективності та створення 2 сільськогосподарських кооперативів. Загальна сума спрямованих на всі проекти коштів становить 3,8 мільйона гривень, з них внесок ПРООН — майже два мільйони. Участь у проекті беруть шість районів області, ще два райони — Герцаївський і Хотинський — обрані для відтворення методології досвіду його реалізації.

— Проект сприяв самоорганізації нашої громади, активізував співпрацю з органами влади та зміцнив довіру до них, — зазначає голова громадської організації «Злагода» села Усть-Путила Путильського району Антоніна Скидан. — Ми, зокрема, відремонтували приміщення нашого дитячого садочка — замінили там двері, вікна, пічки, утеплили стіни і дах. Загальний бюджет цих робіт становить понад 157 тисяч гривень.