ОНКОЛОГІЧНИЙ ЗАСІБ. Учені з Нью-Йоркського міського коледжу об'єднали в один препарат дві нові форми аспірину, який володіє виключно потужною протипухлинною активністю і позбавлений від побічних ефектів звичайного аспірину, повідомляють іноземні ЗМІ.

Новий аспірин окрім звичних властивостей (зменшення запальних процесів в організмі), має виражений протипухлинний ефект, і, на думку авторів винаходу, після доопрацювання може поповнити арсенал онкологів.

Автори стверджують, що в дослідах з клітинами новий препарат аспірину потужно придушував зростання і ділення клітин 11 різних форм раку, при цьому абсолютно не ушкоджуючи здорові клітини.

«Всього через добу після обробки культури клітин раку кишечника нашим аспірином він проявив протипухлинну активність, яка в 100 тисяч разів перевищувала цитостатичні властивості звичайної ацетилсаліцилової кислоти», - повідомляє співавтор винаходу професор Хошроу Кашфі.

Дії нових ліків піддавалися клітини раку товстої кишки, підшлункової залози, раку легені, простати молочної залози, а також лейкоцити, білі кров'яні тільця.

Новий препарат отримав назву NOSH-аспірин, так як два його компонента сприяють вивільненню в організмі оксиду азоту (NO), який захищає слизову оболонку шлунка від роздратування, а інша складова частина допомагає виділенню газу сірководню (H2S), що значно підсилює протипухлинні властивості звичайної ацетилсаліцилової кислоти.

Вчені з Нью-Йоркського коледжу стали першими в світі дослідниками, яким вдалося створити «гібрид» двох компонентів.

Зазначимо, що крім дослідів з культурами клітин, автори також провели експерименти на лабораторних тваринах: в дослідах з мишами новий аспірин сприяв зменшенню ракових пухлин кишечника на 85%.

УНН