ЗБИТКИ НА 4О МІЛЬЯРДІВ. Нью-Йорк оговтується від наслідків урагану Сенді. 18 осіб загинуло. Система громадського транспорту і надалі не працює. Понад 15 тисяч авіарейсів на час стихії було скасовано. Фінансове серце міста – всесвітньовідома вулиця Волл Стріт і надалі частково вкрита водою.

На вулиці повно уламків будівель, та взагалі чого завгодно. Місцеві комерційні заклади, бюро та помешкання зазнали помітної шкоди. Постачання електрики до певних районів ще й досі не відновлено. Відтак все це потребуватиме великих витрат і вливання коштів.

Втім дехто вказує на певний парадокс. Відбудова і боротьба з наслідками стихійного лиха, разом з коштами, які на це спрямовуватимуться, власне сприятимуть розвитку економіки США.

Однак не всі налаштовані аж так надто оптимістично. Працівник нью-йоркської продуктової крамниці Чу Юн каже, що коли електрику не буде найближчим часом увімкнуто, буквально вже за 3-4 години йому доведеться викинути всю їжу з крамниці на смітник. Ніхто ще не рахував конкретні збитки але вони будуть величезними.

Ураган Сенді спричинився до найгіршої шкоди, якої зазнавала система нью-йоркського метро за цілу свою 108-річну історію. Тунелі метро затоплені, так само як і злітні смуги всіх головних нью-йоркських аеропортів вкриті водою.

Центральну і нижню частину Мангеттену було затоплено рекордним рівнем морської води. Вода з моря влиласяв дорожнітунелі, і авта було змито з вулиць потужною течією. Понад 500 тисяч домівок Мангеттена опинилися без електрики. Також у вічі кидаються понівечені будинки.

Шкоду, що її заподіяв ураган Сенді, можна побачити у будь яких частинах Нью-Йорка, надто у дільницях, розташованих ближче до води.

Кошторис на прибирання вулиць, відбудову пошкоджених будинків, і розчищення шляхів після шторму Сенді обчислюється у 30-40 мільярдів доларів.

Copyright © 2012 euronews