З початку воєнних дій на сході України Дніпропетровська міська лікарня №4 прийняла 123 пацієнти — вимушених переселенців. Дехто з них уже повернувся додому. Сьогодні процедуру очищення крові в цьому медичному закладі отримують 75 пацієнтів, більшість з яких — переселенці з Донбасу. Зокрема Наталія приїхала з Луганська. Тричі на тиждень уже 15 років вона змушена проходити гемодіаліз. І жодної процедури пропустити не можна, бо від цього залежить життя хворої жінки.

«Пацієнти зі сходу безкоштовно лікуються, живуть і харчуються у нашому медзакладі. Нас підтримує облдержадміністрація. Допомога завжди вчасна», — зазначає заступник головного лікаря Дніпропетровської міської лікарні №4 Наталя Бут.

Нещодавно представники Швейцарії передали лікарні нове обладнання вартістю 200 тисяч євро — п’ять нових сучасних апаратів для гемодіалізу. І тепер відділення гемодіалізу може проводити процедуру очищення крові ще 30 пацієнтам, адже кількість необхідних апаратів збільшилася з 14 до 19. Директор Бюро співробітництва при Посольстві Швейцарії в Україні Гуідо Бельтрані зауважив, що його країна рада допомогти Україні й зокрема вимушеним переселенцям.

 Як інформує департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської ОДА, загалом в області працюють п’ять відділень гемодіалізу (два у Дніпропетровську та по одному у Кривому Розі, Павлограді і Дніпродзержинську). Приблизно 15 тисяч людей на Дніпропетровщині мають хронічну хворобу нирок, 313 з них отримують замісну ниркову терапію — гемодіаліз. З обласного бюджету на лікування пацієнтів з хронічними хворобами нирок у 2015 році спрямовано понад 56 мільйонів гривень, що майже на 15 мільйонів гривень більше, ніж торік.