Обладнання, яке вилучили в Українському центрі оцінювання якості освіти і в Івано-Франківському регіональному центрі, досі перебуває в органах слідства.

«Уже маємо підтвердження, що з наступного тижня нам повернуть те обладнання, яке не має значення для слідства, дадуть доступ до всієї інформації, яка є на вилучених серверах, щоб зняти копії», — розповів журналістам новопризначений директор УЦОЯО Вадим Карандій.

Наступного року не використовуватимуть тести різних рівнів складності. Фото Володимира ЗAЇКИ

Фактично до наступного ЗНО доводиться готуватися в аварійному режимі. «Насамперед виклики пов’язані з подіями, що відбуваються навколо системи з 21 липня: майже блоковано роботу головних IT-серверів УЦОЯО, нема команди IT-фахівців, які розробляли й підтримували цю систему», — сказав він. Проте наголосив, що 2016 року зовнішнє оцінювання відбудеться: «Хоч ІТ-систему майже зупинено, тести створюють, ми готові до їх тиражування та доставки до місць проведення ЗНО. Розпочали роботу з відновлення ІТ-інфраструктури».

Під час прийдешнього ЗНО вирішили не запроваджувати загальнообов’язкове тестування з іноземної мови. Уперше всі випускники складатимуть державну підсумкову атестацію (випускні іспити) з іноземної мови з використанням тестів, напрацьованих для зовнішнього оцінювання. «Єдина проблема, яку наступного року не можемо подолати, — аудіювання, бо іноземну мову не можна лише писати. Наступний рік буде випробувальним, а через рік його внесуть у систему ЗНО. Але ДПА вже робитимемо з аудіюванням, щоб подивитися, як це працюватиме», — сказав міністр освіти і науки Сергій Квіт.

«Важливо за цей рік підготувати вчителів (таку програму розробляють), надати певні матеріали учням, щоб підняти їхній рівень. Якщо ми не допомогли вчителям та учням осягнути той рівень, який хочемо виміряти, не зовсім коректно тільки міряти», — прокоментував це питання новопризначений заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей. Апробацію тесту ЗНО з іноземної мови, який запровадять 2017 року, проведуть у квітні наступного. «Хто буде задоволений своєю оцінкою, може вже не складати ДПА».

Крім того, наступного року не використовуватимуть цьогорічну новинку — тести різного рівня складності. Причина, за словами Вадима Карандія, в тому, що запити на них були невисокими.

Оскільки з часу встановлення обладнання для ЗНО жодного разу не оновлювали, воно подекуди застаріло так, що для нього неможливо знайти запчастини, сказав Сергій Квіт. На закупівлю й оновлення матеріально-технічної бази та укомплектування новоствореного Херсонського центру (замість Сімферопольського РЦОЯО) та переміщеного до Слов’янська Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти уряд додатково надав 10 мільйонів гривень до кінця цього року.

ЯКИМ БУДЕ ЗНО-2016

♦ Тестування проводитимуть з 5 травня до 10 липня. У травні писатимуть тести, результати яких зараховуватимуть і як вступні іспити, і як ДПА: з української мови та літератури, математики, історії України.

♦ Абітурієнтам запропоновано пройти тестування із 12 предметів.

♦ Кожен учасник матиме право скласти тест не більш як із 4 предметів.