Українці вже звикли, що чиновники не лише живуть за високими парканами, а й дуже ретельно приховують інформацію про «нажите непосильною працею». Донедавна, аби дізнатись, де саме живе чиновник та на кого оформлена та чи та нерухомість, доводилось відсилати купу паперових запитів і довго чекати відповіді. Тепер ситуація змінилась.

«Нині Мін’юст відкриває навіть більше реєстрів, ніж у Європі. І це дуже важливо, оскільки якщо ти викриваєш корупційне діяння, то не можна просто так писати, що фірма «Роги і копита» належить якомусь там олігарху. Це потрібно довести, маючи витяг із реєстру, аби показати афілейованість цієї фірми з конкретним олігархом, — наголошує народний депутат Сергій Лещенко. — Для цього в часи Януковича ми мали користуватись нелегальними базами або робити складні витяги з реєстрів на спеціальних бланках. Їх треба було замовляти і чекати тиждень чи й більше, аби отримати потрібну інформацію. З відкриттям реєстрів цю процедуру значно спрощено».

Зараз, щоб скористатися відкритим реєстром, досить зареєструватися на сайті онлайн-сервісів Мін’юсту та увійти до свого кабінету. Далі у списку сервісів обрати пошук майна за суб’єктом, ввести прізвище, ім’я та по батькові особи, інформацію про яку ви хочете дізнатись, оплатити 20 гривень банківською карткою — й матимете документ з даними. Отримати доступ до порталу можна, ідентифікувавши себе через електронний цифровий підпис або ввівши дані свого паспорту та ідентифікаційний код.

Дехто закидає, що все дороге майно чиновники вже сховали в офшорах. На таке міністр юстиції Павло Петренко відповідає, що це маніпуляція. «Поясню, яким чином працює система контролю за державним службовцем. Він не може приховати, що живе в дорогому будинку чи віллі або їздить на автівці за 200 тисяч доларів. Це все фіксується дуже просто: будь-який журналіст чи звичайна людина побачила чиновника, який заходить у будинок, занотувала його адресу і в реєстрі подивилась, на кого він оформлений, — зазначає Павло Петренко. — Якщо це майно оформлено на офшорні компанії, тоді цей журналіст чи свідомий громадянин вивчає декларацію про доходи чиновника. А оскільки закон про люстрацію діє, то всі вони публічні. Тобто майно, яким чиновник користується, має бути або у його власності, або в оренді. Якщо немає інформації ні про перше, ні про друге, то це прямий шлях навіть не до відставки, а до кримінальної відповідальності. У Кримінальний кодекс внесено відповідні зміни, згідно з якими декларування недостовірної інформації карається ув’язненням до двох років».