В ОЧІКУВАННІ СВЯТА. Королева Великобританії Єлизавета II з чоловіком герцогом Единбурзьким відкриють лондонські Олімпійські ігри 27 липня на олімпійському стадіоні, передає РІА «Новости» з посиланням на повідомлення, розміщене на сайті Букінгемського палацу.

Єлизавета II і принц Філіпп також відкриватимуть Паралімпіаду 29 серпня на тому ж стадіоні, розрахованому на 80 тис. глядачів. Паралімпійські ігри королева відкриватиме вперше в історії.

У 1984 році її син принц Уельський Чарльз давав старт Паралімпіаді на батьківщині олімпіади, в британському Сток-Мандевіллі. Той факт, що нинішні Ігри вперше відкриє особисто королева, говорить про високий статус, який Лондон надає паралімпійським змаганням.

«Я дуже радий, що Її Величність королева відкриє Паралімпіаду, це відображає те важливе значення, яке змагання мають не тільки для Співдружності націй, а й для всього світу», - заявив глава Міжнародного паралімпійського комітету Філіп Крейвен.

Сама королева відкривала Олімпійські ігри один раз, у 1976 році в канадському Монреалі. А у 1956 році від її імені цей обов'язок виконував герцог Единбурзький в Мельбурні, Австралія.

Під час попередньої Олімпіади у Великобританії у 1948 році, її також відкривав глава держави, батько королеви Георг VI на Стадіоні «Уемблі».

ДОВІДКОВО

Ігри XXX Олімпіади в Лондоні проходитимуть з 27 липня по 12 серпня 2012 року. Під час Ігор буде розігруватися 302 комплекти нагород у 32 видах спорту. 182 українських спортсменів завоювали право брати участь у Літніх Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні.