Леонід КАЛІНІЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ШАХРАЙСТВО. Спільна перевірка, проведена працівниками Каховської об’єднаної держфінінспекції та Каховського РВ УМВС України в одному з комунальних підприємств Каховки, що на Херсонщині, встановила факти заволодіння грошима громадян, які ті планували використати на погашення боргів за комунальні послуги.

— Так, контролер Х шляхом підробки квитанцій (заміни даних про наявну заборгованість у 2012 році) збирала кошти з громадян, які ані до каси підприємства, ані на розрахунковий рахунок не сплачено. І лише коли громадяни звернулися з відповідними заявами, шляхом звірки квитанцій встановлено непоодинокі випадки непогашення заборгованості та виявлено факти неоприбуткування готівки до каси підприємства в значних обсягах. Порушено кримінальну справу в зв’язку з привласненням коштів, — сказав Ігор Креховецький, начальник Каховської об’єднаної держфінінспекції.

Також він пояснив, що уникнути проблем із шахрайством можна, знаючи правило: кошти люди повинні самостійно сплачувати до каси підприємства, отримавши на руки належним чином оформлену квитанцію та/або через установи банків (пошти), звіривши стан заборгованості за своїм особовим рахунком.

Щоб запобігти фінансовим злочинам, Ігор Креховецький звернув увагу громадян та керівників комунальних підприємств: збирання готівки контролерами є порушенням касової дисципліни, про що неодноразово зазначали в актах ревізії: «Відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою правління НБУ від 15.12.2004 р. №637, готівку в каси приймає касир, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства. Підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов’язків можуть покладати відповідно до письмового розпорядження керівника на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність».

Збирання коштів за комунальні послуги в інший спосіб, ніж встановлено чинним законодавством, не передбачено.