ДО РЕЧІ. Восьмого березня світ відзначає Міжнародний день прав жінок і миру.

32-річну Ману Шаріф — консультанта з комп’ютерної безпеки і активістку руху за право жінок Саудівської Аравії водити машину, — взяли під варту після з’яви в Інтернеті відеоролика, в якому вона, сидячи за кермом, розповідає, що може водити машину лише у сільській місцевості й так, аби  її ніхто не бачив, адже консервативні закони королівства забороняють жінкам сідати за кермо.

Відкрите обличчя — крок до рівності? Фото з сайту bigpicture.ru

Зазначимо, що Саудівська Аравія залишається єдиною країною світу, де запроваджена така сувора заборона. За словами місцевої журналістки і правозахисниці Асми аль-Мохамед, жінки вважаються людьми другого сорту у своїй країні. Водночас чоловіки думають інакше, називаючи їх «охоронюваними перлинами і таємними скарбами». У саудівському ультраконсервативному суспільстві у представниць прекрасної статі куди менше прав, ніж в інших мусульманських країнах, переконані й експерти. Приміром, у Бахрейні є навіть жінки-міністри, у той час як саудівським жінкам, згідно з місцевими порядками, не обійтися без так званого опікуна — чоловіка з числа найближчих родичів, який її супроводжує.

Однак жіноче безправ’я не може тривати вічно: торік 25 вересня  король Абдулла зробив перший крок до гендерної рівності — надав жінкам виборче право. Хоча закон набуде чинності лише у 2015 році, а жителька Саудівської Аравії зможе піти на вибори тільки в супроводі чоловіка, батька чи брата, для королівства це прорив, констатують оглядачі. Оптимісти ж  висловлюють надію, що надавши  жінкам виборчі права, король «подарує» їм і  водійські. Тим паче, що  більшість саудівських чоловіків зовсім не проти, аби їх возили жінки, а деякі навіть мріють про той день, коли зможуть перекласти цей обов’язок на представниць прекрасної статі.