Унікальну печатку, що належить до особистих речей київського князя Святослава Хороброго і яку датують 968—970 роками, повернули в Україну. Її презентували у будівлі Подільської постійно діючої археологічної експедиції у Києві. Печатку знайшли на Старокиївській горі ще наприкінці 1982 року, але вона зникла. За деякими даними, її вивезли до Росії й зберігали у приватній колекції.

Такий вигляд мав «особистий підпис» київського князя Святослава, на схемі чітко видно двозуб, який згодом став державним тризубом. Фото з сайту qha.com.ua

Про це на презентації знахідки повідомив народний депутат України Андрій Білецький. Він не розповів історії повернення археологічного раритету в Україну, пообіцявши повідомити деталі на презентації артефакту широкій аудиторії приблизно за місяць. «Місце проведення цієї події, а також подальшого зберігання реліквії ще обирають», — сказав А. Білецький. Науковці, присутні на презентації, підтвердили унікальність знахідки. Як зазначив науковий співробітник Інституту археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського Національної академії наук України доктор історичних наук Олег Однороженко, про автентичність пам’ятки свідчить матеріал, з якого її було зроблено, і стилістика печатки. «Техніка виконання має прямі аналогії з багатьма відомими артефактами, тобто корпусом руських печаток Х—ХІІ століття. Печатки Святослава серед них найдавніші. Можна стверджувати, що це печатка того часу», — сказав О. Однороженко.

Науковець додав, що це двобічна свинцева булла, на якій з обох боків зображено знак Святослава. «Двозуб — знак князя Святослава. Володимир Святославич додав третій зуб, і так утворився тризуб. За тогочасною традицією, цей знак зображували з обох боків. Цей артефакт, тобто печатка, — це  свинцевий підпис. Саме завдяки матеріалу він і зберігся», — резюмував науковець.