Це стало можливим завдяки встановленню на радіотелевізійній передавальній станції «Холми» нового, значно потужнішого аналогового телевізійного п’ятикіловатного передавача. На запитання, чи на часі такий клопіт, бо аналогове телебачення незабаром має піти у небуття, поступившись місцем цифровому, директор Чернігівської філії концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення Валерій Телятников показує карту. На ній — півдесятка потужних телевізійних ретрансляторів уздовж українського кордону транслюють із території Російської Федерації.

Протиставити негативному інформаційному впливу сусідньої країни вітчизняний продукт — питання національної безпеки. Причому не лише на території Чернігівщини, а й за межами кордону нашої держави. Сусід-агресор веде активну інформаційну війну в аналоговому стандарті, тож нам треба відповідати адекватно, а не чекати на цифру та нічого не робити. Доволі сучасне необхідне обладнання надійшло з Польщі безплатно. Місцеві фахівці без проблем його встановили та запустили. «Воно нам не коштувало жодної копійки», — завважив Валерій Телятников. — При цьому зона впевненого прийому національних програм у північних районах області розширилась до 60 кілометрів. І це доречний крок з огляду на те, що остаточне встановлення цифрового телебачення, яке нині працює в Україні паралельно з аналоговим, відтерміновано до 2018 року».

За словами заступника міністра інформполітики Тетяни Попової, ліцензію на цифрове мовлення має приватна компанія, яка обіцяла покрити 95% української території, але зобов’язань своїх не виконала. Концерн РРТ подав заявку на отримання ліцензії провайдера цифрової програмної послуги, яка дала б йому можливість самостійно перебудовувати мережу цифрового телебачення.

Нині на півночі Чернігівщини без вітчизняного телебачення залишається «трикутник» із верхівкою у Грем’ячі. Ту територію має перекрити встановлення передавача у місті Шостка. А телепередачі Першого Національного відтепер зможуть дивитися навіть жителі прикордонних населених пунктів на Брянщині.