АПК

Профільного міністра бентежить відсутність дощів 

Станом на 13 травня в Україні засіяно ярі зернові та зернобобові на площі 7,7 мільйона гектарів, або 94% від прогнозу. У тому числі засіяно 4,5 мільйона гектарів кукурудзою на зерно. Нині завершується сівба пізніх зернових — гречки та проса. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Зважаючи на прогнози погоди на місяць і темпи проведення весняно-польових робіт, посівна в Україні завершиться найближчим часом. Залишилося засіяти приблизно 6% площ попереднього прогнозу. Зараз ми успішно сіємо кукурудзу, гречку, просо, рис та інші пізні культури. А стан озимих культур залишається переважно добрим та задовільним», — зазначив урядовець.

Як повідомляє прес-служба Мінагрополітики, незважаючи на посушливі умови та підвищений температурний режим, стан посівів поки що не викликає занепокоєння. Проте через дефіцит опадів запаси вологи в грунті поступово зменшуються. За прогнозами Українського гідрометеорологічного центру на травень, середня місячна кількість опадів становитиме 22—60 міліметрів — у західному регіоні, у Вінницькій області та в горах Криму переважно 62—81 міліметр, у Карпатах і на Прикарпатті — 85—148 міліметрів.

Селянам залишилося засіяти приблизно 6% площ. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«Якщо протягом 5—10 днів пройдуть дощі, ситуація на полях істотно поліпшиться. Зокрема це стосується Криму та інших південних областей, де склалися не зовсім сприятливі умови для вегетації рослин. У північних і західних регіонах ситуація краща, проте і в цих регіонах за збереження посушливої погоди можливе погіршення стану посівів», — зауважив Микола Присяжнюк.

За його словами, в таких погодних умовах необхідно максимально використати зрошувальні землі, розмістивши на них насамперед сою, кукурудзу, кормові та овочеві культури. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»