ДОЛЯ ЗВІРІВ. Чутки про те, що ведмідь тривалий час страждає через велику рану на шиї, більш того — служить живою мішенню для  цькування мисливськими собаками, дійшли до журналістів. Група газетярів та представників телебачення вирушила за адресою, де розташовується громадська організація Луганське відділення мисливського собаківництва Кінологічної спілки України, щоб перевірити інформацію.

«Ми на власні очі побачили, що ведмідь живе в маленькому вольєрі й перебуває в жахливому стані. Нашийника з  тварини не знімали відтоді, коли вона була ведмежам. Тож він вріс у шию, розірвавши шерсть, і душить тварину, завдаючи їй пекучого болю. Рана кровить, із неї тече гній, — розповідає журналістка місцевої газети Злата Волконська. — Ми викликали керівника організації. Але коли він прибув, то замість пояснень причин такого поводження із твариною просто напав на журналістів: почав на нас кричати, проганяти, вдарив по телекамері. А потім змусив своїх працівників зачинити ворота на замок. Нам довелося викликати міліцію».

Втручання журналістів круто змінило долю Потапа на краще: через кілька годин ветеринари зняли з нього нашийник, почали лікувати рани. Міліція зібрала матеріали щодо жорстокого поводження з твариною і передала їх до прокуратури.

За дорученням міністра екології та природних ресурсів України екологічна інспекція провела перевірку фактів. Луганські журналісти ініціювали кампанію з порятунку Потапа,  вимагають порушити кримінальну справу проти його господаря та віддати ведмедя в зоопарк. Якщо вдасться задумане, то нещасного клишоногого заберуть до центру реабілітації «Синевир», який відкрито торік у грудні в Національному природному парку в Прикарпатті. Для відновлення фізичного та психічного стану туди привозять ведмедів, яких конфіскують у власників, що порушують природоохоронне законодавство. 

Чи матиме історія із луганським «червонокнижником» щасливий кінець, довідаємося невдовзі. Але засмучує, що для втручання державної ветеринарної та екологічної служб, які нарешті почали лікувати й опікуватися Потапом, йому потрібно було стати телезіркою.

Власник тварини за її страждання заплатить лише до 250 гривень штрафу. Між тим, керівник міської ветеринарної клініки проінспектував й інших тварин на території Клубу службового собаківництва. Висновок: умови незадовільні не тільки у ведмедя. Господаря застерегли: не виправить ситуацію — тварин відберуть.