Ініціатор, заслужена артистка України Оксана Калінчук, назвала її «Рік Раїси Кириченко — рік національноїКонцерт Оксани Калінчук  являв собою цілісний  вокально-поетичний твір. Фото надане автором української пісні».  Своїм першим сольним концертом «Доля моя Калинова!»  в Івано-Франківській обласній філармонії співачка поклала початок проведенню акції.

Багато чинників стоять біля витоків такого рішення. Зокрема й те, що у співачки є значний народно-класичний репертуар, аби скласти з нього програму. Причому так,  щоб у ній не було ні випадкових пауз, ні прикрих зависань, ані емоційних захльостів  чи змістових незграбностей, а щоб весь концерт являв собою цільний, як сповідальна молитва, вокально-поетичний твір.

«Повернися, соловейку!» — в цій чільній пісні Оксана виливає свою збентежену душу не тільки тому соловейку, що любов’ю озвучує наші сади і серця, але й тій дорогій людині, яка під час однієї із зустрічей благословила молоду співачку: «Співай, Оксаночко! Співай!» От Оксаночка і співала їй, і земній, і занебесній Раєчці. А як продовження настрою і долі — «Мамина вишня!» і «Земна любов», «Соло для скрипки» та «Іду до вас з любов’ю»...

І, як апофеоз слова, музики і любові, — пісня «Припадаю до коня». Вперше Раїса Панасівна почула її саме у виконанні Оксани Калінчук. А співала немовби вона сама. Схожий голос. Близькі інтонації. Теплі спалахи в душі. Навіть друзі почали вітати її з прем’єрою: «Раєчко! Така пісня! Вітаю!» — телефонувала їй найвірніша подруга Раїса Василівна Писаренко. А Раєчка їй: «Не я це, а молода українська співачка Оксана Калінчук. А пісня Леоніда Федорука». Згодом цю пісню почала виконувати  і Раїса Кириченко. Вона з любов’ю оспівувала легендарних козацьких коників, які крізь віки пронесли в своїх буйних гривах українську державність, нашу історичну долю.

…Концерт в Івано-Франківській філармонії тривав. Коли на сцену вийшла вихованка Оксани Василівни тринадцятирічна Анна-Марія Миронова і заспівала такі знайомі українцям «Хата моя, біла хата» (Д.Луценко, А.Пашкевич) та «Моя країна» (Д.Кремінь, Т.Ярова) — зал відразу відчув, що  вчителька вокалу вже оздобила талант своєї юної учениці золотими і срібними нотками.

Але найбільше слів удячності почула сама співачка. Слухачі казали: «Це не просто концерт пам’яті нашої улюбленої Раїси Кириченко. Це майстер-клас вищого ∂атунку! І живого вокалу, і  культури мови, і сценічного вбрання».

Лесь СКОРИК,
мистецтвознавець
,
для  «Урядового кур'єру» 

ДОСЬЄ «УК»

Оксана КАЛІНЧУК. Володар кількох  гран-прі, зокрема і найпрестижнішого всеукраїнського фестивалю «Пісенний вернісаж», перших дипломів з фестивалів українського і світового романсу, народної пісні. Лауреат літературно-мистецької премії імені Дмитра Луценка «Осіннє золото» та фестивалю імені Раїси Кириченко «Я козачка твоя, Україно!» — Золота пісня-2005. Педагог із сімнадцятирічним стажем, художній керівник столичної Зразкової вокально-хорової студії «Диво калинове», вихованці якої щороку здобувають престижні фестивальні відзнаки.