ІНІЦІАТИВА. Донедавна розсіяний склероз вважався невиліковним. За останні роки вчені створили  ліки, які дають хворим надію. Державним бюджетом навіть передбачені видатки на централізовану закупівлю медикаментів для лікування хворих. На одного пацієнта припадає майже чотири тисячі гривень. Усього ж, підрахували спеціалісти, річні видатки на підтримку здоров’я одного хворого мають становити майже сто тисяч гривень. На жаль, ні держава, ні більшість сімей забезпечити такі видатки не можуть. Де вихід? Його запропонував міжнародний благодійний фонд «Здоров’я українського народу», який ініціював об’єднати зусилля громадськості, медичних закладів, науки, влади та бізнесу.

Першим відгукнулося українське представництво компанії «Новартіс», яке виділило на благодійництво вісім мільйонів гривень.

— Ми перші, — сказав директор представництва Віктор Шафранський, — бо розуміємо глибину проблеми. Тому запрошуємо всіх небайдужих до співпраці.

Такі люди в Києві є. Аби об’єднати зусилля, вони підписали Меморандум про спільну діяльність для боротьби із розсіяним склерозом у рамках програми «Подаруй собі життя». Серед ініціаторів — головний невролог столиці Василь Клименко, доктор медичних наук Лариса Соколова, народний депутат України Юрій Гайдаєв та інші. Вони вважають, що назріла потреба впровадження комплексної загальнодержавної програми боротьби із розсіяним склерозом, яка включатиме можливість ранньої діагностики захворювання, забезпечення його лікування, а також реабілітацію пацієнтів.

Ініціатори благодійної програми «Подаруй собі життя» спрямовуватимуть свою діяльність на інформування громадськості, пропаганду здорового способу життя, збір коштів для допомоги хворим. Для координації роботи на місцях створюються наглядові ради при закладах охорони здоров’я та ресурсні центри для збільшення обсягів фінансування. У столиці її головою обрали народного депутата Юрія Гайдаєва.

— Меморандум, — підсумував голова Всеукраїнської організації інвалідів із розсіяним склерозом Євген Колпаков, який теж поставив свій підпис, — активізує благодійну діяльність. Ми сприятимемо, щоб у кожному районі діяли наглядові ради і ресурсні центри. Об’єднавши зусилля небайдужих, суттєво поліпшимо якість життя тих, кому вкрай потрібна допомога. А таких в Україні майже двадцять тисяч.