ПОЛІТИЧНА КРИЗА. Люксебмург готується до дочасних виборів після того, як прем’єр-міністр Жан-Клод Юнкер був змушений піти у відставку через скандал навколо спецслужб.

Партнери по коаліції звинувачують його у тому, що він не зміг покласти край зловживанням секретних відомств. Йдеться про парламенський звіт, у якому зазначається, що служба безпеки незаконно прослуховувала розмови політиків, купувала авто для приватного користування та брала хабарі.

«Я припускався помилок. Але це були незначні помилки. Я надав парламенту усі пояснення, проте не отримав жодної відповіді. Отже, єдиний вихід – дочасні вибори», – сказав Жан-Клод Юнкер.

Він заперечує особисту відповідальність, проте парламент звинувачує його у тому, що як прем’єр-міністр він не зміг проконтролювати діяльність спецслужб.

«Сталося те, чого Демократична партія домагалася вже багато тижнів. Ми закликали уряд піти та оголосити дочасні вибори. У Люксембурзі чимало проблем, і цей уряд замішаний у всі ці скандали», – говорить речник демократів Клод Мейш.

Після того як парламент офіційно розпустять, вибори мають відбутися протягом наступних трьох місяців.

ДОВІДКОВО

Жан-Клод Юнкер перебував на посаді прем’єра довше за усіх інших європейських колег – при владі він з 1995 року. Ця відставка не означає кінець його карєри. Він збирається брати участь у наступних виборах.

Copyright © 2013 euronews