Першу машину вугілля вже доставлено літній жінці, в якої на подвір’ї у селищі Луганське одну з будівель зруйновано внаслідок влучання снаряда РСЗВ «Град» бойовиків. Як повідомляє прес-центр АТО, в межах цивільно-військового проекту селищна рада визначає, кому і в якій кількості доставити вугілля. Українські військові забезпечують супровід машин, що перевозять паливо.

«Рішення перевести ряд прифронтових селищ на пічне паливо вимушене. За допомогою міжнародних організацій закуповуємо вугілля, потрібно 1800 тонн», — стверджує директор департаменту ЖКГ та будівництва обласної військово-цивільної адміністрації Людмила Діденко.

Наприклад, у селах Трьохізбенка, Кряківка, Сокільники Новоайдарського району газопровід зазнав пошкоджень. Для вирішення питання газопостачання розглядали кілька варіантів. Один з них  — побудувати новий газопровід. Але підрахували, що потрібно буде 18,2 мільйона гривень. Коштів немає — у ПАТ «Луганськгаз» заблоковано рахунки.

Другий варіант — відремонтувати наявний газопровід. Було три спроби, але працівники доходять до лінії розмежування, і попри те, що долучалися представники ОБСЄ, не вдалося ні розмінувати, ні обстежити цей газопровід: обстрілюють бойовики.

«Та й загалом постійні обстріли на лінії розмежування унеможливили проведення планових робіт з підготовки до опалювального сезону. Майже щоденні пошкодження електро-, водо- і газопостачання в Новоайдарському, Попаснянському, Станично-Луганському районах призвели до дестабілізації об’єктів житлово-комунального господарства, їх ресурсного дисбалансу, а це сповільнило підготовку соціальної сфери до зими», — розповідає директор департаменту ЖКГ та будівництва.

Але на початок жовтня область таки була готова до опалювального сезону. Щоправда, питання із пуском найбільшої з електростанцій — Сєверодонецької ТЕЦ — вдалося вирішити тільки після особистого втручання керівника обласної військово-цивільної адміністрації: надали необхідний тиск газу.

Щоб економити дороге блакитне паливо, в області проведено роботи на 18 котельнях із переводу на альтернативні види палива — пелети, вугілля тощо. Тепер на Луганщині заощаджують до 250 мільйонів кубометрів газу.