ПАСАЖИРИРСЬКІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ. Щойно завершилася чергова профілактична операція «Автобус-2013», яку проводила Державтоінспекція МВС України в масштабах всієї держави. Починаючи з 20 травня, працівники ДАІ прискіпливіше, ніж зазвичай, перевіряли технічний стан пасажирського автотранспорту, вивчали безпеку перевезень і стежили за транспортною дисципліною водіїв. Результати вражають: серед оглянутих упродовж трьох тижнів столичною автоінспекцією понад 4,5 тисячі автобусів виявлено 365 технічно несправних транспортних засобів. Переважають несправності зовнішніх світлових приладів, рульового управління, ходової частини, невідповідність правилам експлуатації шин та коліс, зламані або заблоковані аварійні виходи тощо. В багатьох випадках перевізники продовжують незаконно встановлювати додаткові місця для сидіння.

«З початку проведення операції за порушення Правил дорожнього руху інспектори ДАІ до відповідальності притягнули понад 2000 водіїв, які перевозять пасажирів, — зазначає начальник управління столичної Державтоінспекції Анатолій Курінний. — Зокрема виявлено 688 випадків відхилень від встановленого маршруту, 259 порушень водіями вимог дорожніх знаків та розмітки, 243 — правил зупинки і стоянки, 249 водіїв порушили швидкісний режим руху. Але все це, можна сказати, типові порушення, з якими працівникам ДАІ доводиться мати справу ледь не щодня. Значно серйозніше, коли водії дозволяють собі сідати за кермо і перевозити пасажирів, перебуваючи в нетверезому стані. За три тижні виявлено 15(!) водіїв автобусів, які на маршруті були напідпитку».

Для прикладу полковник Курінний розповів, як у Печерському районі Києва зупинили водія мікроавтобуса «Mercedes-Benz Sprinter», котрий перевозив пасажирів за маршрутом Кременчук—Київ. Увагу інспекторів ДАІ привернуло те, що автобус рухався по дорозі якось непевно, щоразу змінюючи смуги руху то праворуч, то ліворуч. Зупинивши транспортний засіб, інспектори запропонували кермувальникові пройти медичний огляд на стан сп’яніння. Водій, 38-річний житель Кременчука, від експертизи категорично відмовився, хоч у присутності свідків визнав, що справді нещодавно «випив пляшку пива»… Про небезпеку, на яку він наражав не лише себе, а й пасажирів, порушник не замислювався: подумаєш, мовляв, скільки там того пива…

Звичайно, перевірки технічного стану транспортних засобів, що використовують для пасажирських перевезень, рамками профілактичної операції не обмежуються. Столична Державтоінспекція й надалі виявлятиме водіїв-порушників, аби зараз, під час сезону відпусток, дорога для подорожей була максимально безпечною, запевнив Анатолій Курінний.