Правила офомлення депозитних вкладів можуть здатися досить простими, але кілька незначних на перший погляд умов у договорі, можуть значно зменшити ваш заробіток. «Урядовий кур’єр» розпитав Minfin.com.ua про п'ять головних нюансів, які можуть приховуватися в договорах по депозитних вкладах та як їх розпізнати.

1.Зверніть увагу на назву договору

Згідно із законодавством України, банки можуть укладати договори як від свого імені, так і бути повіреними від іншої компанії. Зверніть увагу, ким вас зазначено в договорі. У договорі ваша сторона повинна позначатися як «Вкладник». Якщо ж у договорі ви вказані як «Клієнт фінансової компанії», «Інвестор» тощо – ви підписуєте не депозитний договір. Відповідно, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) не зможе захистити ваші кошти у разі банкрутства установи, з якою ви співпрацюєте.

2. Дізнайтеся про вклади, що не гарантуються ФГВФО

Навіть якщо ви укладаєте договір з банком, у нього може бути перелік вкладів, які Фонд відшкодувати не зможе. Співробітники банку зазвичай про них не розказують, тому слід самостійно проявити ініціативу. Можливо, саме внесок з найвищими відсотками не застрахований у вашому банку.

3. Запитайте про дострокове розірвання договору

У договорі має бути зазначено, що станеться з внеском при закінченні терміну договору. Банк може перерахувати кошти на ваш поточний рахунок, або автоматично продовжити вклад на ще один термін, якщо ви вчасно не звернетеся за ним. У такому випадку банк може змінити процентну ставку (на меншу, зрозуміло) без вашого відома. Послугу автопролонгації вкладу можна відключити – зверніться до співробітників банку і вони розкажуть вам, як це зробити.

4. Дізнайтеся про комісії

Більшість банків беруть комісію за обслуговування рахунку, деякі знімають плату за смс-інформування. Краще завчасно уточнити всі ці деталі. Вони повинні бути вказані в договорі, якщо нічого про комісії у ньому не йдеться – про всяк випадок краще уточнити це ще й у співробітників банку.

5. Пам'ятайте про податки

Вибираючи вклад і відсоткову ставку по ньому, пам'ятайте, що з доходу по депозиту утримуються податки – 18% податок на доходи і 1,5% військовий збір.