ПАРЛАМЕНТАРИЗМ. Під час учорашнього засідання Верховної Ради планували розглянути кілька важливих питань. Зокрема під час години запитань до уряду мало бути заслухано доповіді про підготовку до відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, стан доріг та заходи з протипожежної безпеки. Крім того, народні депутати планували заслухати першого заступника міністра фінансів щодо питань бюджетної політики та розглянути проекти постанов стосовно звіту про виконання Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» та про Основні напрямки бюджетної політики на 2014 рік. Також у порядку денному був проект постанови про підготовку та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Шевченка.

Однак представники опозиційних фракцій ще зранку заблокували президію Верховної Ради. Лихоманка в парламенті розпочалася ще у четвер. Ближче до вечора опозиційні депутати заблокували роботу, вимагаючи, аби Президент з’явився у сесійній залі та особисто представив щорічне Послання до Верховної Ради (хоча, як відомо, 6—7 червня Віктор Янукович перебував з офіційним візитом у Республіці Сербія). Крім того, опозиція вимагала розглянути питання виборів у Києві та на п’яти проблемних округах, призначити їх на 27 жовтня 2013 року, а також зняти з розгляду кілька проблемних законопроектів. У п’ятницю вимоги опозиції не змінилися, консенсусу також знайдено не було.

Під час брифінгу у парламентських кулуарах лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив, що ним ініційовано збір підписів про проведення позачергового пленарного засідання (наступного тижня депутати працюють у комітетах, комісіях і фракціях). У разі наявності необхідної кількості голосів, за словами політика, позапланове засідання, залежно від ситуації, буде проведено або в сесійній залі, або в іншому приміщенні. При цьому Олександр Єфремов наголосив на тому, що засідання відбуватиметься згідно з положеннями Конституції України, на нього буде запрошено всіх народних депутатів, які бажають працювати, а не блокувати, а також журналістів.