ІНВЕСТИЦІЇ

Днями компанія «Блек Айрон» повідомила про завершення ТЕО проекту розробки Шиманівського родовища залізних руд

Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Слід зазначити, що ця іноземна структура, яка є частиною потужного фінансово-промислового конгломерату Канади «Форбс енд Манхеттен», прийшла в Україну тоді, коли інвестори обходили її, так би мовити, стороною. Однак, купивши ліцензію на розробку родовища, перш ніж приступити до реалізації своїх планів, канадці змушені були зіткнутися і відчути на собі чимало нюансів ведення бізнесу в Україні. І це попри те, що в планах компанії, окрім видобутку сировини і будівництва комбінату з переробки залізної руди, — розвиток інфраструктури, ремонт і будівництво лікарень, шкіл, дитячих садків у Кривому Розі.

І ось нарешті завершено банківське техніко-економічне обгрунтування проекту розробки Шиманівського залізорудного родовища, результати якого перевершили найоптимістичніші очікування. За прогнозами, виробництво 68% залізорудного концентрату становитиме на рік 9,2 млн тонн, дохідність — 45,9%, а чистий дисконтований дохід — 3,5 млрд дол. США.

Як зазначив президент і головний виконавчий директор компанії «Блек Айрон» Метт Сімпсон, це обгрунтування проілюструвало величезний потенціал проекту. А щодо прогнозованого високого чистого доходу і відносно невисокої вартості продукції, то це зумовлено передусім такими перевагами компанії, як розвинена інфраструктура та наявність висококваліфікованих кадрів. А останнє ТЕО є беззаперечним аргументом і водночас стимулом для прискорення розробки Шиманівського родовища.

На сьогодні підраховано, що обсягів залізорудної сировини цього родовища достатньо для реалізації проекту протягом наступних 16 років. У компанії вважають, що в результаті додаткового розвідувального буріння можуть бути виявлені нові поклади руди на цій ділянці, завдяки чому обсяги сировини можуть збільшитися на 188,3 млн тонн, а термін експлуатації продовжиться на 5 років. У разі успішної геологічної розвідки північної частини родовища та приєднання запасів Зеленівського в компанії очікують, що річні обсяги видобутку корисних копалин значно зростуть.

«Ми задоволені рівнем інженерно-технічного обгрунтування і чіткістю банківського техніко-економічного обгрунтування. У ході цього процесу ми знайшли й апробували рішення для оптимізації технологічної схеми процесу, — зазначає головний керуючий директор компанії Джордж Мовер. І наголошує, що завдяки проведеним підготовчим роботам компанія одержала варіант проведення робіт за проектом із річним обсягом виробництва, який на 26% перевищує дані попередньої оцінки і на 16 % знижує операційні витрати. Джордж Мовер налаштований оптимістично, оскільки, на його думку, відносно невисокі операційні затрати в сукупності з близькістю до турецьких, європейських і близькосхідних споживачів дадуть змогу проекту залишатися прибутковим навіть у випадку коливання цін на залізорудну сировину.