ДОСТУПНЕ ЖИТЛО. На Волині з робочою поїздкою побував віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Він вручив ключі від квартир 40 родинам із Луцька, які одержали власне житло завдяки програмам державної підтримки. Серед нинішніх новоселів — освітяни, медичні працівники, військовослужбовці, держслужбовці та молоді сім’ї.

Із 40 родин 21 скористалася державною програмою здешевлення вартості житла «30/70» (30% вартості компенсує держава, а 70% сплачують громадяни), 17 родин купили квартири за державною програмою здешевлення іпотечних кредитів (кредит громадянам надається строком на 15 років під фактично 3% річних; максимальна ставка за кредитом — 16%, з яких 13% компенсує держава), та ще 2 родини скористались пільговим молодіжним кредитом (кредит видається під 3% річних на період до 30 років).

«У рамках соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича уряд створив ефективний механізм, за яким люди можуть придбати власне житло за доступною ціною. Це реальний крок у розв’язанні гострої житлової проблеми», — сказав Олександр Вілкул.

Нині уряд зібрав базу даних земельних ділянок, на яких можливе будівництво доступного житла у кожній області. Для здешевлення вартості квартир втілюється практика безкоштовного виділення землі під будівництво будинку, за рахунок місцевого бюджету до будмайданчиків підводять усі необхідні комунікації. Це забезпечує зниження вартості квадратного метра на 20—30%, а в окремих випадках — і на 40%.

Програми доступного жит?ла, за словами урядовця, не лише вирішують «квартирне питання», а й стимулюють розвиток будівельної індустрії та суміжних галузей економіки. Одне робоче місце в будівельній галузі створює ще 5 у суміжних і збільшує обсяги використання будматеріалів вітчизняного виробництва.

Це вже шоста новобудова у Луцьку, де за 3,5 року громадяни придбали квартири за означеною програмою. Загалом в обласному центрі за державними програмами доступного житла у нові помешкання вже в’їхали 144 родини.

Виконуючи доручення Президента, Олександр Вілкул побував на місці аварії, яка сталася у четвер на автодорозі М-19 сполученням Луцьк — Ковель у районі села Воля-Любитівська Ковельського району Волинської області. Внаслідок аварії загинуло 8 людей, травмовано 31. «Оперативно протягом 10 хвилин до місця ДТП прибули рятувальні служби та карети швидкої допомоги. Потерпілих госпіталізували до Ковельської центральної районної лікарні, з них 22 — громадяни Республіки Білорусь та 9 громадян України. Потерпілим надають кваліфіковану медичну допомогу. Решту учасників аварії доправлено до Ковеля у санаторій матері та дитини «Турія», де організовано тимчасове перебування та медичний нагляд. Із потерпілими працюють психологи. Медзаклади забезпечено всіма потрібними медикаментами та обладнанням. Ситуація перебуває під контролем уряду», — цитує слова Олександра Вілкула його прес-служба.

На місці ДТП працює слідчо-оперативна група УМВС, УДАІ УМВС, прокуратури, оперативна група УДСНС України у Волинській області. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»