За 8 місяців цього року постійний і стабільний приріст виробництва валової продукції становить 13,3%. У рослинництві матимемо максимальні за всю історію незалежності показники збору зернових — 60 мільйонів тонн. Так на урядовому брифінгу міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк охарактеризував поступ в аграрному секторі.

Нині врожай зібрано на 82% площ, намолочено понад 46 мільйонів тонн зерна, а пшениці зібрано майже 23 мільйони тонн. «Цього року врожайність у країні зросла в середньому на 42% порівняно з минулим роком. Це повною мірою забезпечує продовольчі потреби країни та експорт. Вдалося подолати й негативні тенденції в галузях молочного та м’ясного скотарства — цьогорічний індекс приросту становить 4,8%», — розповів міністр.

Окрім цього, наша країна братиме активну участь у продовольчих програмах ООН (ФАО). Цього маркетингового року заплановано наростити поставки зернових до Китаю майже до 5 мільйонів тонн, олії — до 350 тисяч тонн. А у 2015 році влада має намір ввести дію 312 секторальних об’єктів, щоб залучити в розвиток галузі майже 30 мільярдів гривень інвестицій і створити близько 32 тисяч додаткових робочих місць.

«За 8 місяців року вже введено в експлуатацію 45 об’єктів і забезпечено надходження 3,2 мільярда гривень інвестиційних ресурсів. Такі темпи дають підстави очікувати в цьому році виробництва валової продукції сільського господарства на рівні 109—111% до минулого року. У порівняльних цінах 2010 року це становитиме 242 мільярди гривень», — резюмував Микола Присяжнюк.

На брифінгу йшлося й про нову Стратегію розвитку аграрного сектору на період до 2020 року. В документі прописано шляхи розв’язання проблем галузевого характеру та збільшення внеску економіки у соціальний розвиток села. Микола Присяжнюк наголосив: «Одним із головних напрямів Стратегії є входження малих та середніх товаровиробників в організований аграрний ринок шляхом розвитку всіх видів кооперації на селі. Її принципова новизна — більша диференціація державної політики щодо великих, середніх та малих господарств».