НАУКА. Далівський університет першим в Україні безплатно отримав дороге обладнання від провідних німецьких компаній. Виробники з Аахена та Мюнхена передали виливок головки циліндрів автомобіля та програмне забезпечення Східноукраїнському національному університетові імені В. Даля. Як повідомляє прес-служба вишу, загальна сума подарованого університетові німецькою стороною становить 85 тисяч євро.

Передане обладнання призначене для роботи українсько-німецької науково-дослідної лабораторії ливарних процесів вишу. «Ми відкриваємо нову сторінку співпраці кафедри промислового та художнього литва університету із закордонними партнерами, — зазначив ректор СНУ ім. В. Даля Олександр Голубенко. – «BMW» поки що не співпрацює із жодним з українських вишів, отже, ми будемо першою ластівкою входження цієї компанії на український освітній ринок».

Українсько-німецьку науково-дослідну лабораторію ливарних процесів, якій передано обладнання, створено торік за підтримки іншої німецької компанії. В комплектації лабораторії вже є сучасне високотехнологічне ливарне обладнання. Подарунок компанії «BMW» коштує майже 10 тисяч євро. Її виготовлено методом лиття в кокіль, вона важлива для вивчення інноваційних ливарних процесів.