ПОЛІТИЧНА ЛЕЗГІНКА

Результати грузинських перегонів визначать розстановку сил на кілька років наперед
 

Восени наступного року збігає другий термін президентства Михайла Саакашвілі, і чинна конституція країни забороняє йому балотуватися утретє. Водночас з 2013-го, завдяки конституційним змінам, Грузія перетворюється на парламентсько-президентську республіку. Тож не запідозрити чинного главу держави у далекоглядних планах залишитися при владі, ставши прем’єром зі значно ширшими повноваженнями, вкрай важко.

Однак, як з’ясовується у процесі підрахунку голосів, цей план навряд чи спрацює. За попередніми даними, які публікує на своєму сайті ЦВК Грузії, лідер перегонів з майже дванадцятивідсотковим відривом — опозиційний блок мільярдера Бідзіни Іванішвілі «Грузинська мрія». А партія президента Михайла Саакашвілі «Єдиний національний рух» лише друга і набирає понад 40%. Причому, радше за все, до нового законодавчого органу зможуть пройти лише ці дві політичні сили, адже інші претенденти поки що не долають п’ятивідсотковий бар’єр.

Президент Саакашвілі визнав успіх опозиції на виборах. Фото з сайту yahoo.com

Учора Михайло Саакашвілі заявив, що правляча партія «Єдиний національний рух» переходить в опозицію.

«Ми, як опозиційна сила,  думатимемо про майбутнє країни й боротимемося за те, щоб все, що було створено в Грузії в останні роки, з погляду її розвитку, було збережено», — сказав він.

«Для мене були фундаментально неприйнятні погляди коаліції «Грузинська мрія», між нами глибока різниця. І ми вважаємо, що їхні погляди вкрай неправильні. Та  демократія працює так, що рішення приймає більшість грузинського народу. І ми поважаємо цей вибір», — сказав президент. У своїх зверненнях М. Саакашвілі також неодноразово наголошував, що перемога опонентів може загрожувати Грузії втратою незалежності і поверненням у російські «обійми».

Водночас про остаточну розстановку сил говорити зарано, оскільки вибори в Грузії проводили за змішаною системою. І лише 77 осіб обирають за партійними списками. А боротьба за 73 мандати у мажоритарних округах не менш напружена: згідно з попередніми даними ЦВК, кандидати від опозиції і правляча партія ідуть там практично нарівні.

У свою чергу прихильники опозиції, які почали збиратися на Площі Свободи в центрі Тбілісі ще позаминулої ночі, не приховують ейфорії. «У Грузії усі мажоритарники належать тому, хто перемагає в пропорційних виборах... Щодо цього я абсолютно впевнений, що всі мажоритарії, навіть ті, які, можливо, переможуть від імені «Єдиного національного руху», завтра або вже сьогодні приєднаються до справжніх переможців», — заявив, приміром, в інтерв’ю Бі-Бі-Сі кандидат від опозиційного блоку Леван Бердзенішвілі.

Як відомо, сам лідер «Грузинської мрії» Бідзіна Іванішвілі, статки якого визнані найбільшими серед грузинів, не брав участі у виборах, оскільки не є громадянином країни. Та сподівається, що поверне собі громадянство і буде затверджений на посаді прем’єр-міністра.