ПОРОЗУМІЛИСЯ. Белград та Приштина нарешті домовилися про нормалізацію відносин. Здебільшого йдеться про ступінь автономії Північного Косово. Премєр-міністри Сербії та Косово парафували відповідний документ на переговорах у Брюсселі. Угода відкриє Белграду шлях до початку переговорів про вступ до Євросоюзу, за посередництва якого й відбулося 10 зустрічей між Сербією та Косово.

«Я хочу привітати премєрів за їхню рішучість впродовж цих місяців, за їхню мужність. Це дуже важливо, ми бачимо, що вони на крок віддалилися від минулого й на крок наблизилися до Європи»,- заявила керівниця дипломатії ЄС Катрін Аштон.

Передбачається, що на півночі Косово керівників поліції обиратимуть через своїх представників місцеві серби, яких у тому регіоні більшість. Белград та Приштина також не заважатимуть одна одній на шляху до євроінтеграції.

22 квітня міністри закордонних справ ЄС мали вирішувати, чи може Сербія розпочати переговори про вступ до Євросоюзу. Нині це рішення вирішили перенести, оскільки ЄС потрібен час для розгляду нової угоди між Сербією та Косово. Белград і надалі відмовляється визнавати косовську незалежність.

 Copyright © 2013 euronews