Під час виїзного засідання Ради регіонів, яке відбулося у Борисполі в рамках робочої поїздки Президента Київською областю, одностайно підтримано рішення про подання Україною заявки на право проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року.

«Це питання дуже непросте, ми з вами пройшли Євро-2012», — звернувся до учасників заходу Віктор Янукович. Він зауважив, що можливість проведення в Україні зимових Олімпійських ігор — дуже велика честь для країни. І це питання не має перебувати під впливом популізму — його потрібно вирішувати ефективною роботою над підготовкою проекту заявки на право проведення Олімпійських ігор.

Глава держави розповів, що вивчав досвід інших країн, які проводили подібні заходи, зокрема Канади та Росії. У цьому контексті резюмував: витрати на підготовку до Олімпіади будуть не меншими, ніж кошти, витрачені на підготовку до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. «Прийняте нині рішення стосуватиметься глибоких і величезних капіталовкладень, я невипадково виніс це питання на рішення Ради регіонів. Потрібно взяти на себе відповідальність. Ми готові до цього чи ні, шановні колеги?» — запитав Президент. Опісля всі учасники засідання проголосували за подання Україною заявки на право проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року.

Розповідаючи про підготовку України до цього заходу, віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул повідомив, що вже напрацьовано державно-цільову програму розвитку зимових видів спорту, і до 14 листопада Україна має можливість подати до Міжнародного олімпійського комітету лист-декларацію про наміри боротися за право проведення зимових змагань. А в березні 2014-го наша країна повинна подати до МОК заявковий файл. Перший проект цього документа буде готовий 4 листопада. Олександр Вілкул повідомив, що наступного року МОК оголосить шорт-лист міст-кандидатів на право проведення Олімпіади 2022 року. Тож Україна зробить усе можливе, щоб потрапити до цього переліку.

Як передає слова віце-прем’єра прес-служба Президента, попри велику конкуренцію, в умовах якої Україні доведеться боротися за право проведення Олімпіади, ми маємо великі шанси на перемогу. «Містом-господарем зимових Олімпійських ігор 2018 року буде Пьончанг (Південна Корея), і за відсутності претендентів з Північної Америки стає більшою вірогідність проведення наступних зимових ігор у Європі», — сказав він.

У свою чергу голова Національного олімпійського комітету Сергій Бубка подякував главі держави за підтримку в боротьбі за право проведення зимової Олімпіади 2022 року. «Цю ідею одностайно підтримала під час третього спортивного конгресу України вся спортивна громада», — наголосив він. Окремо він висловив переконання, що в разі перемоги України в боротьбі за право на проведення Олімпійських ігор наша країна матиме можливість підготувати грандіозну і масштабну спортивну подію світового рівня.

Крім того, за підсумками виїзного засідання Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів вирішити питання будівництва пам’ятника авторові тексту Державного гімну України Павлові Чубинському в місті Борисполі Київської області. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»