ДОБРА СПРАВА

В обласному краєзнавчому музеї для них приготували нову залу

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігають 8 робіт українського Мікеланджело, основоположника нової барокової пластики Іоанна Георга Пінзеля. Науковий співробітник цього закладу мистецтвознавець Віра Стецько три десятиріччя досліджує творчість Великого Майстра XVIII ст. Твердить, що він постав на наших теренах величними пам’ятками, яким немає рівних у Європі. Самі європейці від торішнього листопада аж до цьогорічного лютого мали змогу захоплюватися шедеврами Пінзеля на виставці в Луврі. Представили там і сім робіт видатного скульптора з фондів Тернопільського краєзнавчого, які перед тим побували у фахівців Національного реставраційного центру.

 

 

Мистецтвознавець Віра Стецько ознайомлює з відреставрованою дерев’яною скульптурою І.-Г. Пінзеля «Святий Товій». Фото автора

 

Нині твори Пінзеля знову в Тернополі. Їх поставили на зберігання у фонди краєзнавчого музею. До поїздки у Францію скульптури «Святий Вікентій з Пауло», «Святий Франциск Борджіа» та рельєфи «Чудо Святого Миколая» й «Відсічення голови Іоанну Предтечі» демонстрували в постійному музейному розділі «Культура краю XVIII — початку XIX ст.». Тепер вирішили, що професійно відреставрованим роботам не місце в старій експозиції. Тож узялися за створення окремої зали Пінзеля. Її мають намір відкрити 20 травня, коли краєзнавчий музей відзначатиме своє 100-річчя.

Як зазначив директор музею Степан Костюк, це буде окреме приміщення, де за склом відтворять храмовий інтер’єр середини XVIII ст. Та сучасність сюди все-таки загляне: передовсім кожна зі скульптур і рельєфів матиме своє індивідуальне підсвічування. Виставлять і великий плазмовий екран, щоб демонструвати відеострічки про життєпис і творчість Іоанна Георга Пінзеля. До слова, такі фільми вже зняли і японські, й українські документалісти.

Профінансувати створення зали взявся тернопільський меценат Тарас Демкура. Це не перший його спонсорський проект, пов’язаний з пропагуванням творчості Пінзеля. До відкриття виставки робіт Майстра у Луврі за сприяння пана Тараса світ побачив мистецький альбом Віри Стецько «Таїна Пінзеля». Це видання презентували в Тернополі, Києві, Львові, Івано-Франківську, Коломиї. Представили його також у культурно-інформаційному центрі при Посольстві України у Франції. Як твердить пан Тарас, французи були вражені змістом і поліграфічним оформленням книжки.

На презентаціях мистецького альбому показують і документальну стрічку «Таїна Пінзеля: від Бучача до Лувра». Фільм субтитрували французькою мовою, а зняли його також коштом Тараса Демкури. Тернопільський меценат готовий вкласти гроші й у реставрацію ще деяких творів Пінзеля, зокрема фігури св. Онуфрія. Нагадаю, що століттями вона залишалася неушкодженою у церкві с. Рукомиш, що неподалік Бучача. Ця скульптура мала слугувати на виставці у Франції взірцем, так би мовити, кам’яної пластики славетного скульптора. Але місцева релігійна громада відмовилася надати її для демонстрування за кордоном. Тарас Демкура вже виготовив для храму в Рукомиші вітражі, допомагає обладнувати охоронну сигналізацію.