На українських ТЕС накопичено 2,5 мільйона тонн вугілля. Про це на брифінгу повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. «Це менше, ніж планували, проте рівень споживання знизився. Крім того, ми переорієнтувалися на атомну енергетику, тому я не сприймав би це як зону ризику», — зазначив він.

На початок останньої декади вересня на складах ТЕС та ТЕЦ було 1,92 мільйона тонн вугілля. Тож міністерство провело чималу роботу в цій царині.

Чиновник розповів журналістам, що о 10-й годині 12 жовтня розпочалося закачування російського газу, і протягом листопада буде істотно збільшено його запаси в українських сховищах.

«Із 15,8 мільярда запаси буде доведено до 17—18 мільярдів кубометрів. Кабінет Міністрів прийняв відповідні рішення, щоб місцеві органи влади могли вчасно підключити опалення. Сподіваюся, що це буде зроблено максимально швидко», — наголосив він.

Додамо, що, за інформацією фахівців ринку, яку неодноразово озвучував «УК», щоб Україна змогла перезимувати, не страждаючи від напівтеплих батарей у домівках, треба закачати у сховища 19 мільярдів кубометрів палива. Станом на 20 вересня цей показник був трохи більшим за 15 мільярдів кубометрів. Проте Володимир Демчишин не раз казав, що хвилюватися з цього приводу не варто. Адже, за його словами, споживання газу в нашій країні у 2014-му знизилося на 15%, і Україна торік входила в опалювальний сезон, маючи обсяг блакитного палива лише 16,6 мільярда кубометрів.

Щоб досягти закачування до 16,6 мільярда кубометрів, необхідно ще додати до сховищ 0,8 мільярда кубометрів палива. Тож торік до початку опалювального сезону Україна була краще підготовлена, ніж цього року. І ще не менш важлива деталь: 2014-го була тепла зима.

Цікавий показник: за 10—15 днів холодів, які встановилися в нашій країні з початку жовтня, споживання електроенергії населенням зросло майже на 20%. Утім, інша цифра вже заспокоює: споживання електрики підприємствами у січні — жовтні 2015 року порівняно з аналогічним періодом торік знизилося на 10%. Усе це разом із заходами, спрямованими на заощадження, дає підстави думати, що особливих енергетичних проблем у зимовий період 2015—2016 років у країні не буде.

Хоч міністр додав, що нині Україна відмовитися від російського газу не може, оскільки заходи з енергоефективності та енергозбереження здійснено не повною мірою, а також внутрішнє газовидобування не досягло очікуваного рівня.

Останнім часом деякі експерти наголошували, що російській газ має не зовсім високу якість, маючи на увазі такий показник, як калорійність.

«Нас також турбує це питання. Проте заспокою: ціна газу відповідно до останніх домовленостей з РФ містить і плату за калорійність. Крім того, цей показник палива, що надходить із Росії, на 5—7% вищий за норму. Тому нарікання на низьку калорійність імпортованого газу не мають основи», — зазначив міністр.

Високопосадовець не обійшов увагою постачання енергоносіїв на окуповані території. Міністр заявив, що є відповідне рішення уряду про постачання електрики у тимчасово окуповану Автономну Республіку Крим, і Міненерговугілля його виконує. За його словами, було пошкоджено електроопору на одній із ліній передач, і на 13 жовтня ремонтні роботи ще не було завершено.

Володимир Демчишин згадав про проблему, пов’язану із шахтою «Нововолинська №1», працівники якої нещодавно протестували в Києві. За його словами, було проведено нараду з шахтарями для пошуку шляхів погашення заборгованості із заробітної плати і вдалося знайти порозуміння.