ДІАЛОГ

Президент зустрівся з генеральними прокурорами держав-учасниць СНД
 

На зустрічі передовсім обговорювали результати засідання Координаційної ради генеральних прокурорів держав-учасниць СНД. Президент назвав її сімнадцятирічну діяльність головною платформою для співробітництва прокурорів Співдружності. Йдеться про підвищення результатів прокурорської роботи та розвиток міжвідомчих контактів. «Саме прокуратура незмінно залишається найважливішою ланкою правоохоронної системи, вносить істотний вклад у зміцнення законності та розвиток правової держави», — так він подякував від імені Української держави учасникам зустрічі за плідну роботу в рамках Координаційної ради.

Також глава держави позитивно оцінив підтримку цією організацією ініціативи Генеральної прокуратури України щодо затвердження документа, пов’язаного із забезпеченням дотримання прокурорськими органами країн СНД стандартів ефективного розслідування заяв про жорстоке поводження (його засновано на положеннях Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

Окрім цього було відзначено й важливість подальшого розширення ефективного співробітництва з Міжнародною асоціацією прокурорів для вітчизняних органів прокуратури. «Україна високо цінує внесок асоціації у сферу створення і впровадження сучасної моделі прокуратури, підвищення рівня правового захисту прокурорських працівників, боротьби з корупцією та транснаціональною злочинністю», — наголосив Віктор Янукович, додавши, що асоціація зарекомендувала себе як впливова й авторитетна неурядова організація.

Вів мову Президент і про реформування в Україні кримінальної юстиції. За його словами, загалом зміни у правоохоронній системі дадуть змогу істотно збільшити кількість виправдувальних вироків. «Ставлення до цього неоднозначне. Ми вважаємо, що принцип правильний. Час, коли виправдувальних вироків виносили 2-3%, пройшов. Міжнародна практика доводить, що виправдувальних вироків має бути не менше 15%, — резюмував він. — Ми точно знаємо, що наша мета — захист прав людини. Прокурори в цьому не просто зацікавлені, вони повинні бути ініціаторами».

Довів Віктор Янукович до відома присутніх і те, що нині українська влада займається імплементацією Кримінального кодексу. В результаті цієї роботи вже ухвалено закони «Про адвокатуру» та «Про прокуратуру».

Серед вагомих зрушень Віктор Янукович назвав і прийняття Кримінального процесуального кодексу за участю робочої групи, в якій були задіяні міжнародні експерти: «Це дало змогу нам наблизити документ до європейських стандартів. Дуже важливо, щоб гуманізація законодавства проходила синхронно. Тоді виникатиме менше запитань».

На його переконання, зроблені владою законодавчі кроки у кримінальній сфері принесуть істотну користь суспільству. А найголовніше — наблизять нашу країну до європейських стандартів про захист прав людини.