Російський президент Володимир Путін, «ймовірно, схвалив» убивство колишнього співробітника тамтешніх спецслужб Олександра Литвиненка. Таку заяву оприлюднив суддя Роберт Оуен під час оголошення результатів громадського дізнання у цій справі у Високому суді Лондона. У доповіді також ідеться про причетність до ліквідації Литвиненка секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева, повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі.

Литвиненко помер 23 листопада 2006 року. Спершу медики припускали, що його було отруєно високотоксичною отрутою, талієм. Проте пізніше з’ясувалося, що смерть настала внаслідок отруєння радіоактивним полонієм-210. За версією Скотланд-Ярду, його Литвиненкові підмішали в чай депутат Держдуми від ЛДПР Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який у минулому був співробітником ГРУ.

Вдова Литвиненка Марина заявила: «Я, звичайно, дуже рада, що слова, вимовлені моїм чоловіком на смертному одрі, коли він звинуватив у своєму вбивстві пана Путіна, було підтверджено в англійському суді з найвищими стандартами незалежності й справедливості».

Ковтун також збирався дати свідчення з Москви через відеозв’язок, однак відмовився від цього. Натомість Луговий відкинув звинувачення на свою адресу, назвавши судове слухання жалюгідним проявом антиросійської позиції Лондона.

Британська прокуратура вимагала екстрадиції виконавців путінського вироку ще в 2007 році, однак тоді Росія відмовила в цьому. А 2013-го Слідчий комітет РФ отримав статус зацікавленої сторони за власною ініціативою. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»