РОДИНА. Одинокі батьки віднині отримали однакові права з одинокими матерями.  Про це повідомив директор департаменту сім’ї та дітей Мінсоцполітики Руслан Колбаса. Він поінформував, що відповідні норми передбачені Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків», який набув чинності. Закон був ухвалений Верховною Радою 15 травня та опублікований 11 червня.

— Відтепер одинокі батьки отримали право так само, як і одинокі матері, звертатися до суду, якщо їм відмовили у прийнятті на роботу. Тобто якщо наявність у такого батька дитини віком до 14 років — єдина пересторога, через яку претендента не взяли на посаду, це рішення він може оскаржити в суді, — цитує слова посадовця прес-служба Мінсоцполітики.

Крім того, одинокі батьки також отримали право на першочергове одержання житла. «Якщо раніше тільки одинокі матері могли ставати на чергу для забезпечення житлом, то тепер це можуть зробити і батьки. І це абсолютно справедливо, оскільки такі батьки нарівні з жінками самотужки виховують дітей, тому мають користуватися рівними з ними правами», — наголосив директор департаменту сім’ї та дітей.

Руслан Колбаса також нагадав, що за ініціативи міністра соцполітики Наталії Королевської уряд затвердив, а парламент ухвалив закон, за яким багатодітні батьки, які виховали п’ятьох і більше дітей, молодшому з яких виповнилося шість років, за відсутності матері отримують право на пенсію за особливі заслуги. Він набуде чинності вже з 1 січня 2014 року.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»